Tajna savršenog travnjaka: Potreban vam je samo jedan začin

1
Radiosarajevo.ba
Tajna savršenog travnjaka: Potreban vam je samo jedan začin
Foto: Pexels / Ilustracija

Gljivična oboljenja često su glavni uzrok problema poput neujednačenog rasta trave i gubitka boje na travnjaku.

Stručnjak za vrtlarstvo otkriva jedan neobičan trik za očuvanje vašeg travnjaka, a pritom vas štiti i od mrava i puževa.

Britanci su, kada su ih pitali za tajnu njihovih savršenih travnjaka, šaljivo odgovorili da je potrebno samo najkvalitetnije sjeme, redovno zalivanje i košenje – bukvalno sto godina.

Predstavljeni članovi žirija SoMo Borca koji će odabrati najbolje digitalne projekte u regiji

Predstavljeni članovi žirija SoMo Borca koji će odabrati najbolje digitalne projekte u regiji

No, šalu na stranu, stručnjaci za hortikulturu otkrivaju da se takav efekat može postići upotrebom jednog sastojka koji svako ima u svojoj kuhinji.

Tajna leži u cimetu, kako objašnjava stručnjak za travnjake. Ovaj začin, pored toga što ima divan miris, posjeduje snažna antigljivična svojstva. On efikasno sprječava širenje bolesti tako što upija vlagu koja je neophodna gljivicama za razmnožavanje i širenje.

Portal ThisIsMyGarden kaže da da biste nanijeli cimet na travnjak, možete jednostavno pomiješati jednu kašiku cimeta u prahu sa pola litre vode da biste stvorili potpuno organski rastvor protiv gljivica koji zatim možete poprskati po svom travnjaku.

Ne samo da ovo može pomoći u jačanju vašeg travnjaka, već stvorenja poput zečeva i vjeverica ne vole miris cimeta, tako da dodavanje suhog praha cimeta ili štapića cimeta u vašu baštu može pomoći da se i te štetočine drže podalje.

Ova jednostavna, ali efikasna metoda može biti tajna za postizanje savršenog travnjaka, uz dodatnu zaštitu od nepoželjnih insekata. Dakle, uzmite svoju kuhinjsku teglicu s cimetom i krenite u avanturu očuvanja i uljepšavanja vašeg travnjaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije