Tajna savršenog donera: Tradicionalni turski recept sa začinima i umakom koji će oduševiti

0
Radiosarajevo.ba
Tajna savršenog donera: Tradicionalni turski recept sa začinima i umakom koji će oduševiti
Foto: Coolinarka / Doner

Doner je jedno od najomiljenijih jela u Bosni i Hercegovini, poznato po svom bogatom okusu i sočnosti. Ovaj tradicionalni turski recept, koji se godinama priprema s ljubavlju i pažnjom, sigurno će oduševiti sve ljubitelje mesa i začina.

U nastavku vam donosimo recept za pripremu donera koji će vam donijeti pravi okus Turske u vašu kuhinju.

Priprema: 

Operite i narežite piletinu na duge trake. U posudu stavite naribani luk, maslinovo ulje, začine, koncentrat paradajza, so i biber. Sve dobro promiješajte da se poveže.

Važna obavijest iz GRAS-a: Ovo je raspored javnog gradskog prijevoza na Dan državnosti BiH

Važna obavijest iz GRAS-a: Ovo je raspored javnog gradskog prijevoza na Dan državnosti BiH

Prebacite trakice piletine u zdjelu sa začinima. Dobro umasirajte začine u meso da se potpuno pokrije.

Zarolajte meso kao na slici koristeći prozirnu foliju. Zarolano i stisnuto meso će upiti puno začina. Stavite meso u zamrzivač na 2 sata.

Priprema donera
Foto: Coolinarika: Priprema donera

Prije pečenja izvadite meso iz folije i narežite ga poprečno na tanke trake. Kebabe pecite na suhoj tavi (to je važno da se prepeku začini i oslobode arome). Kada su gotovi, po želji ih prelijte s malo maslinovog ulja.

Poslužite donere s nasjeckanim lukom koji ste malo posolili i posuli crvenom mljevenom paprikom, naribanim kupusom začinjenim po vašem ukusu, feferonima, paradjzom i umakom od jogurta.

Umak od jogurta i bijelog luka:

Jogurt posolite, dodajte naribani bijeli luk i maslinovo ulje.

Sastojci:

700 g fileta piletine ili puretine

Marinada:

1 srednja glavica luka
5 kašika maslinovog ulja
1 kašičica koncentrata paradajza
1 kašičica zaatara (majčina dušica)
1 kašičica mljevenog kumin
1/2 kašičice papra
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice mljevenog pimenta

Ostalo:

2 crvena luka + so + crvena paprika mljevena
10-ak kiselih feferona (slatkih ili ljutih, po želji)
300 g naribanog kupusa
3 paradajza

Umak od jogurta:

250 ml grčkog ili čvrstog jogurta
1 naribani čehanj bijelog luka
so
1 kašika maslinovog ulja

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije