Svota koju ste potrošili na vjenčanje može reći puno o vašem braku

Radiosarajevo.ba
Svota koju ste potrošili na vjenčanje može reći puno o vašem braku
/ Foto: PP / Ilustracija
Planiranje vjenčanja postalo je skup i kompliciran poduhvat, ali nakon što otkrijete rezultate ovog istraživanja, neće vam smetati skromna svadba.

Iako se u magazinima vjenčanja prikazuju idealistički i kao iz bajke, u stvarnom životu vrijedi sasvim drugo pravilo. I to ono koje kaže da što manje potrošite na bajkovito vjenčanje - to će vaš bajkoviti brak duže trajati. 

Profesi ekonomije, Hugo M Mialon i Andrew Francis Tan, proveli su istraživane na 3000 vjenčanih ljudi i pronašli određene elemente koji bi mogli uputiti na skoru rastavu braka. 

Prema njihovom istraživanju, velika svota novca koju parovi ulože u vjenčanje mogla bi biti indikator brzog razvoda jer je paru bitan vanjski dojam i izgled. 

Fokusirali su se na zaručnički prsten i otkrili da je mogućnost rastave veća, ako cijena zaručničkog prstena prijeđe otprilike 2000 dolara.

Slično je vrijedilo i za samu ceremoniju pa su tako parovi koji su platili manje od 1000 dolara imali manju šansu za razvod braka. Međutim, profesori su pažnju obratili i na to koliko je izgled bio bitan ljudima u odluci na brak. 

Pokazalo se oni kojima je izgled bio bitan faktor u vjenčanju imaju veliki rizik od rastave. 

No, nije sve tako crno pa su naučnici otkrili da je odlazak na medeni mjesec znak zdrave veze i, vjerovatno, dugotrajnog braka. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije