Predmeti koje koristimo svaki dan, a ne znamo da nam mogu spasiti život

Radiosarajevo.ba
Predmeti koje koristimo svaki dan, a ne znamo da nam mogu spasiti život
Pixabay / Ilustracija

U situaciji kada morate da se snađete, predmeti kojima u tom trenutku raspolažete mogu mnogo da vam pomognu, a neki od njih vam mogu čak i spasiti život, navodi Brightside.me.

Kreditna kartica

Čak i na mjestima gde nema bankomata, kreditna kartica može da vam zatreba. Uz pomoć nje možete da izvadite trn koji se zario u vašu kožu.

Ilustracija - undefined

Konzerva tunjevine

Uz pomoć konzerve tunjevine možete da se izbavite iz mraka. Ne samo da se unutra nalazi ukusna hrana, već je ulje iz konzerve dovoljno da svijeća gori 2 do 3 sata. Sve što trebate da uradite jeste da napravite malu rupicu na vrhu konzerve, ubacite unutra pamučnu tkaninu koja će gorjeti od 2 do 3 sata. Ono što je sjajno jeste da se tuna ovako neće pokvariti.

Balzam za usne

Svaka devojka mora da ima u torbi balzam za usne. Kad god zatreba, može da se pretvori u svijeću tako što ćete na vrhu staviti pamučnu tkaninu koja će gorjeti, dok će balzam biti gorivo za vatru.

Super ljepilo

Možete da ga koristite u hitnim situacijama kod manjih posjekotina koje krvare. Stavite tanak sloj ljepila na ivicu rane kao hitnu pomoć, jer ćete tako uspjeti da zatvorite ranu i spriječite krvarenje. Pazite da ne izlažete ranu direktno ljepilu jer može da dođe do osećaja zapaljenja kože.

Korpice grudnjaka

Grudnjak možete da iskoristite kao gas masku. U bilo kojoj situaciji kada je vazduh zagađen, bilo da je u pitanju dim ili prašina, korpice vašeg grudnjaka možete da iskoristite kao gas maske jer pokrivaju vaš nos i usta savršeno dobro.

grudnjak_milan_milic_ebra_prtscr2.jpg - undefined

Sirće

Poznato je po svojim antibakterijskim i antimikrobiotskim sposobnostima pa je odlično u tretiranju rana. Kada ga pomiješate s vodom i popijete može da ublaži stomačne probleme i kiselinu.

Kondomi

Kondome bi trebalo kod sebe da ima svako od nas jer su oni pogodni za različitu upotrebu. Kondome možete dosta lako napuniti vodom i da količina bude dovoljna za neko vreme. Možete da ih iskoristite i da neke stvari sačuvate suhim.

Pertle

Pertle su veoma korisne i mogu da služe umjesto kanapa. One su muiltifunkcionalne, a najviše se mogu upotrijebiti umesto kanapa.

Čarape

U hitnim situacijama mogu da se koriste kao filteri za vodu, naravno ukoliko su čiste.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije