Svaka žena nesvjesno ih čini: 5 loših navika zbog kojih izgledate 10 godina starije

Radiosarajevo.ba
Svaka žena nesvjesno ih čini: 5 loših navika zbog kojih izgledate 10 godina starije
Foto: Shutterstock / Ilustracija

Svaka žena želi da izgleda mlađe, ali nekada nisu svjesne da određenim greškama ubrzavaju starenje...

Praktikovanje svakodnevnih loših navika uzrokuje nastanak bora, čineći vašu kožu starijom nego što zapravo jeste.

U nastavku pročitajte kojih navika treba što prije da se odreknete jer vam dodaju godine:

Ne možete da odolite slatkišima

Pored toga što konzumiranjem slatkiša možete da se ugojite, vi dodajete i godine vašem licu.

"U koži molekula šećera vežu za proteinska vlakna u svakoj od naših ćelija", kaže dermatolog dr. Susan Stuart iz San Dijega, prenosi Kurir.

Taj postupak, poznat kao glikacija, može da rezultira gubitkom sjaja, tonusa kože, nadutošću, povećanjem sitnih linija i bora, te gubitkom kontura lica i povećanjem pora.

Nedovoljno sna

Manjak sna ne uzrokuje samo podočnjake - već je povezan i s kraćim životnim vijekom.

Spavanje od sedam sati je optimalno. Idite u krevet ranije ako imate simptome nedostatka sna, koji uključuju nedostatak dnevne energije, mentalnu tromost, probleme s pažnjom ili debljanje.

Ilustracija - undefined

Foto: Shutterstock: Ilustracija

Niste fizički aktivni

U studiji koja je obuhvatila oko 11.000 Australijanaca uzrasta od 25 godina i više otkriveno je da se na svakih sat vremena gledanja televizije životni vijek smanjio za 22 minuta.

Ljudi koji su prosječno dnevno proveli šest sati gledajući TV živjeli su pet godina manje od onih koji televiziju uopće nisu gledali.

Ovaj učinak se više odnosi na sjedenje i neaktivnost nego na gledanje televizije.

Naime, kad sjedite više od 30 minuta, tijelo počinje da odlaže šećer u ćelije, pa je mnogo vjerovatnije da ćete početi da se gojite. Bez obzira gledate li televiziju ili ste za radnim stolom, ustanite svakih 30 minuta ili prošetajte.

Loša kozmetika

"Čak i rutina njege kože mora uključivati dobru zaštitu od starenja. Koža oko očiju je tanja od kože na ostatku lica i brže pokazuje starost", kaže dr. Stuart. Ako vlažite područje oko očiju, vaše lice može izgledati mlađe. 

Prejaka šminka

"Previše make up-a može da nas učini starijima jer velike količine šminke, posebno proizvoda na bazi ulja, mogu da začepe pore na koži i izazovu izbijanje nepravilnosti", kaže dr. Stuart.

Osim toga, prekomjerna upotreba proizvoda s mirisima, iritantnim hemikalijama i alkoholnim sredstvima može da isuši kožu i ukloni njena prirodna ulja, što uzrokuje preranu pojavu bora, piše Kurir.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije