Sultanova sarma, slastica od koje niko ne može pobjeći. Evo kako da je pripremite
Desert Sultanova sarma izvorno se zove sultan sarmasi, a nazivaju ga još i paša lokum.
Ova slastica karakteristična je po tome što je izrazito kremasta: uopće nema tijesto, osim ako ćete po tijesto računati mrvice samljevenog keksa koje se koriste u nekim receptima za vanjski sloj kolača, dok drugi recepti umjesto keksa uključuju ribani kokos.
Blogerica Maja Gojić ima fantastične recepte za ovaj desert, a na njenom Instagramu i blogu Mirisi iz Majine kuhinje ćete pronaći nekoliko verzija ove slastice.
Hrvati trojkama zasuli koš BiH: Zmajevi izgubili prvi od dva ključna meča za odlazak na Eurobasket
Ovo je Majin recept za Sultanovu sarmu višnjama.
Sultanova sarma
Sastojci:
Crna krema:
- 600 ml mlijeka plus 200 ml
- 6 kašika kokosovog šećera (ili 5 kašika običnog šećera)
- 3 kašike kakaa
- 4 kašike gustina
- 1 kašika brašna
- 100 g crne čokolade
- 40 g putera
Zašto biskvit puca tokom pečenja? Odgovore vam daje slavna slastičarka Marry Barry
Crvena krema:
- 600 g višanja
- 300 ml vode
- 3 kašike kokosovog šećera
- 1 vrhom puna kašika brašna
- 1 vrhom puna kašika gustina
- 1 vrećica želatine
Bijela krema:
- 200 ml slatkog vrhnja
Podloga:
- 200 gr mljevenog keksa
Priprema:
- Mljeveni keks stavite na lim za pečenje obložen papirom. Dobro promiješajte 200 ml mlijeka sa šećerom, kakaom, brašnom i gustinom pa ubacite u uzavrelo mlijeko (600 ml) pa kuhajte 3-4 minute. Kad dobijete teksturu pudinga, maknite s vatre, dodajte čokoladu izlomljenu na kockice i puter te mješajte dok se ne istope.
Recept iz starih vremena: Savršena pita od jabuka
- Kremu prelijte preko keksa, brzo radeći jer se smjesa jako brzo zgusne. Ostavite 15 minuta na sobnoj temperaturi pa pospremite u frižider preko noći. Višnje sa šećerom i vodom kuhajte 15 minuta pa smjesu izmiksajte. Vratite na šporet, dodajte gustin i brašno te kuhajte dok se malo ne zgusne.
- Rastopite želatinu u vrućoj kremi i ostavite da se malo ohladi. Prelijete preko čokloadne kreme i ostavite da se malo ohladi pa spremite u hladnjak na barem 3-4 sata. Istucite vrhnje u čvrsti šlag pa ga nanesite na hladnu koru. Rasjecite po dužoj strani na jednake trake i zarolajte ih, piše Skuhaj.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.