Sultanova sarma, slastica od koje niko ne može pobjeći. Evo kako da je pripremite

0
Radiosarajevo.ba
Sultanova sarma, slastica od koje niko ne može pobjeći. Evo kako da je pripremite
Foto: Printscreen / Instagram / Sultanova sarma

Desert Sultanova sarma izvorno se zove sultan sarmasi, a nazivaju ga još i paša lokum.

Ova slastica karakteristična je po tome što je izrazito kremasta: uopće nema tijesto, osim ako ćete po tijesto računati mrvice samljevenog keksa koje se koriste u nekim receptima za vanjski sloj kolača, dok drugi recepti umjesto keksa uključuju ribani kokos.

Blogerica Maja Gojić ima fantastične recepte za ovaj desert, a na njenom Instagramu i blogu Mirisi iz Majine kuhinje ćete pronaći nekoliko verzija ove slastice.

Svi amandmani na Izborni zakon BiH koje je nametnuo Schmidt stupili na snagu

Svi amandmani na Izborni zakon BiH koje je nametnuo Schmidt stupili na snagu

Ovo je Majin recept za Sultanovu sarmu višnjama.

Sultanova sarma

Sastojci:

Crna krema:

  • 600 ml mlijeka plus 200 ml
  • 6 kašika kokosovog šećera (ili 5 kašika običnog šećera)
  • 3 kašike kakaa
  • 4 kašike gustina
  • 1 kašika brašna
  • 100 g crne čokolade
  • 40 g putera
Zašto biskvit puca tokom pečenja? Odgovore vam daje slavna slastičarka Marry Barry

Zašto biskvit puca tokom pečenja? Odgovore vam daje slavna slastičarka Marry Barry

Crvena krema:

  • 600 g višanja
  • 300 ml vode
  • 3 kašike kokosovog šećera
  • 1 vrhom puna kašika brašna
  • 1 vrhom puna kašika gustina
  • 1 vrećica želatine

Bijela krema:

  • 200 ml slatkog vrhnja

Podloga:

  • 200 gr mljevenog keksa

Priprema:

  • Mljeveni keks stavite na lim za pečenje obložen papirom. Dobro promiješajte 200 ml mlijeka sa šećerom, kakaom, brašnom i gustinom pa ubacite u uzavrelo mlijeko (600 ml) pa kuhajte 3-4 minute. Kad dobijete teksturu pudinga, maknite s vatre, dodajte čokoladu izlomljenu na kockice i puter te mješajte dok se ne istope.
Recept iz starih vremena: Savršena pita od jabuka

Recept iz starih vremena: Savršena pita od jabuka

  • Kremu prelijte preko keksa, brzo radeći jer se smjesa jako brzo zgusne. Ostavite 15 minuta na sobnoj temperaturi pa pospremite u frižider preko noći. Višnje sa šećerom i vodom kuhajte 15 minuta pa smjesu izmiksajte. Vratite na šporet, dodajte gustin i brašno te kuhajte dok se malo ne zgusne.
  • Rastopite želatinu u vrućoj kremi i ostavite da se malo ohladi. Prelijete preko čokloadne kreme i ostavite da se malo ohladi pa spremite u hladnjak na barem 3-4 sata. Istucite vrhnje u čvrsti šlag pa ga nanesite na hladnu koru. Rasjecite po dužoj strani na jednake trake i zarolajte ih, piše Skuhaj.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije