Stručnjakinja otkriva: Namirnice koje mogu pomoći u sprječavanju gubitka kose

0
Radiosarajevo.ba
Stručnjakinja otkriva: Namirnice koje mogu pomoći u sprječavanju gubitka kose
Foto: Pexels / Opadanje kose

Određena količina gubitka kose smatra se normalnom, ali za one koji se suočavaju s prekomjernim gubitkom, to može biti uznemirujuće iskustvo.

Stručnjaci ističu da prehrana može igrati ključnu ulogu u sprječavanju ili smanjenju gubitka kose.

Sarah Gibson, stručnjakinja za zdravlje i savjetnica za zdrav život, otkrila je na TikToku šest namirnica koje bi trebali uključiti u svoju prehranu kako bi smanjili ili spriječili gubitak kose.

Veton Suroi o "srpskoj izuzetnosti": U Srbiji je ovone samo državni, već i društveni projekat"

Veton Suroi o "srpskoj izuzetnosti": U Srbiji je ovone samo državni, već i društveni projekat"

Avokado

"Prva namirnica je avokado jer sadrži L-lizin, koji pomaže u sprječavanju gubitka kose", objasnila je stručnjakinja.

Paradajz

"Druga namirnica je paradajz jer ona sadrži željezo koje je ključni element u sprječavanju gubitka kose. Također sadrži vitamin A koji je prije svega esencijalni vitamin za izgradnju zdrave kose", pojasnila je Sarah.

Mrkva

"Obavezno uključite narandžasto povrće u prehranu, posebno mrkvu jer sadrži beta karoten. Unutar tijela beta karoten se pretvara u vitamin A, a on je neophodan za izgradnju zdrave kose. Također pomaže kod blistave kože i zdravlja vaših noktiju", kazala je stručnjakinja.

Ove namirnice ne trebate konzumirati u slučaju dijareje: Pogoršat će stanje

Ove namirnice ne trebate konzumirati u slučaju dijareje: Pogoršat će stanje

Kikiriki

"Svakako dodajte malo kikirikija u svoju prehranu jer on sadrži niacin, koji je vitamin B3, a pokazalo se da nedostatak vitamina B3 dovodi do gubitka kose", istaknula je Sarah.

Bademi

"Ne zaboravite dodati bademe u svoju prehranu jer oni sadrže antioksidans vitamin E. Dokazano je da vitamin E potiče rast kose i također sprječava stanjivanje, čak i ako imate dijagnozu alopecije", rekla je stručnjakinja.

Melasa

"Pokušajte dodati malo melase u svoje obroke jer je bogata kalcijem, cinkom, selenom i željezom, što je sve neophodno u mineralima i gradivnim elementima za dobro zdravlje kose", pojasnila je Sarah, piše Net.

@sarahgibsoncoaching

Struggling with hair loss? Here are foods to help with that! #sarahgibsoncoaching #functionalmedicine #functionalmedicinecoach #functionalmedicinepractitioner #functionalmedicinehealthcoach #functionalmedicinefoods #functionalmedicinenutrition #functionalmedicinehealthcoaching #functionalmedicinecoaching #functionalmedicinecertifiedhealthcoach #functionalmedicinelabtesting #functionalmedicinetesting #functionalmedicineforwomen

♬ Strawberry - Prod. By Rose

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije