Stručnjaci preporučuju često mijenjanje ovih stvari za problematičnu kožu

1
Radiosarajevo.ba
Stručnjaci preporučuju često mijenjanje ovih stvari za problematičnu kožu
Foto: Pexels / Ilustracija / Spavanje

Kada je riječ o problemima s kožom poput akni, jedan od čimbenika koji može pridonijeti njihovom nastanku su materijali koji dolaze u kontakt s našim licem i tijelom.

Kako bi se spriječili ili ublažili ti problemi, važno je osigurati redovito pranje posteljine, peškira i ostalih predmeta koji dolaze u kontakt s kožom.

Stručnjaci su razgovarali s portalom Bustle te podijelili smjernice za pranje peškira i posteljine koje pomažu u očuvanju zdravlja kože. Preporučuju da ne prođe više od dvije sedmice između pranja posteljine, peškira, pidžama, grudnjaka i drugih predmeta koji se redovito koriste prije pranja.

Čovjek zbog TV emisije dao zmiji da ga "živog pojede" - sve je završilo zastrašujuće

Čovjek zbog TV emisije dao zmiji da ga "živog pojede" - sve je završilo zastrašujuće

Posebno je važno obratiti pozornost na čistoću jastučnica, posteljine i peškira kako bi se izbjegli potencijalni izvori problema s kožom.

Jastučnice su posebno skloni nakupljanju bakterija, ulja i ostataka proizvoda za njegu kože i kose tokom noći, što može pridonijeti aknama i iritacijama kože. Stručnjaci preporučuju zamjenu jastučnice svaki dan ili barem okretanje na drugu stranu i zamjenu svaki drugi dan.

Upozorenje: Hemikalije u odjeći mogu predstavljati rizik za zdravlje i okoliš

Upozorenje: Hemikalije u odjeći mogu predstavljati rizik za zdravlje i okoliš

Također, preporučuje se korištenje jastučnica od prirodnih vlakana poput pamuka ili svile te preskakanje omekšivača prilikom pranja kako bi se izbjegle alergijske reakcije.

Što se tiče posteljine, preporučuje se pranje jednom sedmično, biranje prozračnih materijala i izbjegavanje nakupljanja bakterija, grinje i mrtvih stanica kože.

Peškiri za tuširanje trebaju se mijenjati nakon 2 ili 3 pranja te dobro osušiti na zraku kako bi se izbjegla mogućnost iritacije kože.

Peškire za lice treba mijenjati češće, nakon svakog korištenja, kako bi se očuvala čistoća i zdravlje kože, piše Diva večernji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije