Stručnjak upozorio: 'Ovaj napitak vam uništava san'

0
Radiosarajevo.ba
Stručnjak upozorio: 'Ovaj napitak vam uništava san'
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Postoji mnogo različitih uzroka za poteškoće sa spavanjem ili nesanicu – stres, anksioznost i depresija ili toplota – ali rijetko ko pomisli da mu smeta hrana ili piće koju konzumira u toku dana.

Dobro je poznato da kofein može da vas drži budnim i da može ostati u vašem sistemu do 10 sati.

Ali postoji još jedan popularan napitak koji bi vas mogao spriječiti da odspavate preko potrebnih sedam do devet sati – i to nije dobra vijest za one koji vole da se provode do kasno u noć.

Pitali smo sarajevski MUP: Da li je policija spremna za SFF i koje su poruke za turiste i građane

Pitali smo sarajevski MUP: Da li je policija spremna za SFF i koje su poruke za turiste i građane

Prema riječima specijaliste za spavanje Jamesa Higginsa, alkohol može imati "značajan uticaj" na kvalitet vašeg sna.

"Konzumiranje alkohola može imati značajan uticaj na kvalitet vašeg sna, jer ometa vaš ciklus spavanja, posebno brze pokrete očiju (REM) i faze dubokog sna. Prvo, alkohol može da potisne REM u ranim dijelovima noći, što dovodi do poremećenog sna u drugoj polovini dok tijelo pokušava da to nadoknadi", kaže James.

"Održavajući prirodnu trezvenost, omogućavate svom tijelu da prirodno kruži kroz količinu REM sna koja mu je potrebna, što je ključno za poboljšano pamćenje, učenje i regulaciju raspoloženja. Pored toga, alkohol također može da prekine dubok san (faze 3 i 4), što je faza sna koja najviše obnavlja i koja pomaže poboljšanju vašeg fizičkog blagostanja i imunološkog sistema".

Znate li koje je najbolje vrijeme za san? Stručnjaci ovaj termin zovu 'zlatni sat'

Znate li koje je najbolje vrijeme za san? Stručnjaci ovaj termin zovu 'zlatni sat'

Jedan od razloga mamurluka je upravo poremećen san. James je nastavio:

"Konzumiranje alkohola također može da poremeti vaše obrasce spavanja iz više razloga. Prvo, najvjerovatnije će vam trebati češće odlazak u toalet tokom noći. Vaše tijelo također može izgubiti sposobnost da reguliše svoju temperaturu, što dovodi do noćnog znojenja i pregrijavanja. Uzdržavanje od alkohola će obezbediti da vaš san bude miran i regulisan".

NHS savjetuje da ne razmišljate o više od 14 jedinica alkohola sedmično na redovnoj osnovi. Ako pijete čak 14 jedinica sedmično, trebalo bi da ih rasporedite na tri dana ili više, piše Krstarica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije