Stručnjak otkriva koje namirnice nikad ne bi pojeo
Odvjetnik koji je svojim klijentima pomogao da dobiju više od 600 miliona dolara odštete tvrdi da ga je njegovo iskustvo uvjerilo da određena hrana nije vrijedna rizika, piše dailymail.co.uk.
Vjerujete li i vi da je bolje biti siguran, razmislite hoćete li krenuti Marlerovim stopama i izbaciti koju od ovih namirnica iz svog jelovnika.
Sirove kamenice
Marler tvrdi da je vidio jako puno bolesti povezanih s kamenicama te da taj broj rapidno raste. Glavni krivac su sve toplije vode što povećava broj mikroba koji završavaju u kamenicama.
Oprano i spremno za jelo voće i povrće
Riječ je o nečemu što ovaj stručnjak izbjegava "poput kuge". Što više ljudi dolazi u doticaj s hranom, kaže on, veća je šansa za kontaminaciju.
Sirove klice, kelj
U sirovim klicama pune su bakterija koje potiču trovanje, pokazuje iskustvo ovoga odvjetnika
Slabo pečeno ili kuhano meso
Ništa manje od srednje pečenog ili kuhanog mesa. Ako je vjerovati Marleru meso se mora pripremati na minimalno 160 stupnjeva da bi se ubile sve bakterije.
Sirova jaja
Onome ko se sjeća pandemije salmonele na kraju 80-ih i početkom 90-ih ne treba ništa objašnjavati. Danas je manja šansa otrovati se sirovim jajima nego prije 20 godina, no Marler i dalje misli da nije vrijedno rizika.
Nepasterizirano mlijeko i sokovi
Često se može čuti kako je zdravije piti svježe cijeđene sokove i nepasterizirano mlijeko, a kao tvrdnja se navodi da pasterizacija uništava nutricionističke vrijednosti. Marler tvrdi da pasterizacija nije opasna, a da nepasterizirana pića nisu prošla neke sigurnosne provjere.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.