Ovi prirodni proizvodi pomažu kod opekotina od sunca

Radiosarajevo.ba
Ovi prirodni proizvodi pomažu kod opekotina od sunca
Foto: Pixabay / Ilustracija
Opekotine od sunca često dobijemo prve dane ljetovanja. Koža postane crvena, napeta i vruća, a kod teških oblika opekotina mogu se pojaviti i plikovi.

Za ublažavanje opekotina možemo iskoristiti potpuno prirodne proizvode koje se mogu naći u svakoj kuhinji.

Zanima vas koje? Otkrivamo u nastavku.

Aloe vera

Aloe vera je biljka s vrlo širokom primjenom, uključujući ublažavanje opekotine od sunca. Aloe Vera hladi kožu i utječe na liječenje i regeneraciju oštećenog tkiva jer prodire u najdublje slojeve kože.

Krastavci

Krastavac narežite na kriške i stavite u zamrzivač. Nakon toga ga izradite u blenderu. Dobivenu gustu pastu nanesite na zahvaćeno područje i uživajte u olakšanju.

Med

Med je odlična pomoć za opekotine od sunca jer ubrzava proces ozdravljenja i obnovu oštećenog tkiva. Preporučuje se nanijeti med na opečeno područje i ostaviti da djeluje nekoliko sati.

Lavanda

Eterično ulje lavande može smanjiti opekotine i bolove, a djeluje i kao antiseptik te sprječava ožiljke. 20 kapi eteričnog ulja lavande stavite u 1,2 l destilirane vode. Čuvajte u frižideru i po potrebi nanesite na opečeno područje.

Čaj od kamilice

Kamilica je vrlo korisna za ublažavanje iritacija kože zbog opekotina od sunca. S dobro ohlađenim čajem od kamilice isperite kožu opečenu suncem.

Hladno mlijeko ili jogurt

Rashlađeno mlijeko ili jogurt ublažavaju bol i smanjuju neugodan osjećaj vrućine. Za još učinkovitije smirivanje nadražene kože, preporučuje se jogurt pomiješati s čistim Aloe Vera gelom i na kraju dodati nekoliko kapi eteričnog ulja lavande. Masti u mlijeku i jogurtu pomažu koži zadržati vlagu i tako olakšavaju neugodnosti izazvane opekotinama od sunca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije