Stručnjak iz Britanije otkriva: Čokolada pruža neočekivane koristi za naše zdravlje

0
Radiosarajevo.ba
Stručnjak iz Britanije otkriva: Čokolada pruža neočekivane koristi za naše zdravlje
Foto: Pixabay / Ilustracija

Nova istraživanja otkrivaju da čokolada, posebice sirovo zrno kakaovca, može pružiti iznenađujuće zdravstvene dobrobiti unatoč svojoj reputaciji kao hrane bogate mastima i šećerom.

Dr. Dan Baumgardt, viši predavač na Fakultetu za fiziologiju, farmakologiju i neuroznanost na Univerzitetu u Bristolu, ističe da sirovo, nerafinirano zrno kakaa sadrži mnogo aktivnih spojeva koji mogu imati farmakološke učinke u tijelu, slične lijekovima.

Proučavajući skupinu studija o utjecaju čokolade na emocije i raspoloženje, dr. Baumgardt navodi da većina istraživanja pokazuje poboljšanja u raspoloženju, anksioznosti, energiji i uzbuđenju nakon konzumiranja čokolade.

Goran Bregović opisao kako je izveo porodicu iz ratnog Sarajeva i ko mu je pomogao

Goran Bregović opisao kako je izveo porodicu iz ratnog Sarajeva i ko mu je pomogao

Dok su potencijalne dobrobiti čokolade privlačne, stručnjaci upozoravaju na sadržaj masti i šećera. Ipak, nauka se sve više okreće prema čokoladi s visokim udjelom kakaovca i minimalnim dodacima.

Preporučuje se dnevna doza od 20g-30g tamne čokolade s udjelom kakaovca iznad 70 posto za veće zdravstvene koristi i zadovoljstvo.

Unatoč potencijalnim zdravstvenim dobrobitima, umjerenost i pažljivo konzumiranje i dalje su ključni za pozitivan utjecaj čokolade na zdravlje, piše Dnevnik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije