Zdravlje / Stručnjaci upozorili: Evo koliko vode treba piti u izolaciji

25. 03. 2020. u 11:07:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 31

U ovo vrijeme ograničenog kretanja, kada smo osuđeni na dugotrajni boravak u kući, kako bi osigurali adekvatnu brigu za sebe, svoje zdravlje pa samim tim i za zdravlje osoba o kojima brinemo, nikako ne smijemo zaboraviti na adekvatnu hidraciju tijela, upozorili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Istakli su da je preporuka da se pije 0,3 decilitra vode po kilogramu tjelesne težine.

„To znači da osoba od 60 kilograma treba popiti malo manje od dvije litre vode dnevno, osoba od 80 kilograma malo ispod 2,5 litra, dok dijete od 25 kilograma treba popiti oko 7,5 decilitara vode“, naveli su stručnjaci.

Naglasili su da i sasvim mala dehidracija može uzrokovati glavobolju, opći umor i manjak koncentracije. Voda je izuzetno važna jer oslobađa naš organizam od štetnih tvari, regulira nam tjelesnu temperaturu, olakšava probavu i čini kožu zdravom.

„Riziku od dehidracije izloženi smo svi, ali mala djeca i nemoćne osobe posebno su rizična skupina jer ovise o brizi drugih. Ne zaboravimo ih podsjetiti da redovito piju vodu, toplu limunadu i čajeve i to prije nego što osjete žeđ. Ne zaboravimo im ponuditi i toplu juhu i variva koji će osim okrijepe doprinijeti ukupnom unosu tekućine i potrebnih elektrolita“, upozorili su iz HZJZ.

Također, ukazali su i da je u slučaju evakuacije iz doma ili prekida vodoopskrbe važno pri ruci imati bocu pitke vode.

NEMA KOMENTARA