Stručnjaci upozorili da trebamo izbjegavati ove namirnice za doručak: 'Nemojte jesti to ujutro'

0
Radiosarajevo.ba
Stručnjaci upozorili da trebamo izbjegavati ove namirnice za doručak: 'Nemojte jesti to ujutro'
Foto: Usnplash / Ilustracija

Mnogi vjeruju da je doručak ključni obrok dana, ali jeste li se ikada zapitali koje namirnice bi trebalo izbjegavati za jutarnji obrok?

Ispada da su neke od popularnih opcija zapravo daleko od idealnih. Najbolji doručci su oni koji kombiniraju proteine, vlakna i zdrave masti, pružajući vam osjećaj sitosti do ručka.

Također, uključivanje umjerenih količina neprerađenih ugljikohidrata osigurava vam potrebnu energiju za početak dana. Nažalost, mnoge namirnice koje se obično konzumiraju za doručak ne zadovoljavaju te kriterije, što može rezultirati brzim povratkom gladi ili osjećajem nadutosti.

Obavještenje za penzionere: U ovom kantonu uskoro počinje isplata novčane pomoći

Obavještenje za penzionere: U ovom kantonu uskoro počinje isplata novčane pomoći

Voćni Sok

Možda mislite da je voćni sok zdravija opcija od gaziranih pića ili zaslađenih čajeva, ali to nije uvijek tačno. Voćni sokovi često sadrže velike količine šećera bez dovoljno vlakana koja bi usporila apsorpciju šećera u krvotok.

Slamka / Ilustracija

Zaslađene Žitarice

Mnogi ljudi započinju dan zdjelom zaslađenih žitarica, ali one obično sadrže visok nivo šećera i malo proteina. Takve žitarice mogu uzrokovati brzi porast šećera u krvi, što može dovesti do naglog pada energije i osjećaja gladi. Čak i prirodnije varijante poput granole često su bogate dodanim šećerima koji se povezuju s povećanim rizikom od pretilosti, dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti.

Ilustracija/Pahuljice

Palačinke i Vafli

Iako su ukusni, palačinke i vafli često su napravljeni od rafiniranog bijelog brašna i preliveni sirupom koji je pun šećera. Ova jela sadrže puno kalorija i masti, ali malo proteina i vlakana, što znači da vam neće dugo pružiti osjećaj sitosti.

Palačinke

Tost s puterom

Jednostavan doručak poput tosta s puterom može biti brz i ukusan, ali ne i dugotrajno zasitan. Većina kalorija dolazi iz ugljikohidrata u hljebu i masti iz putera, bez dovoljno proteina za održavanje energije tokom jutra.

Kažu da je hljeb bolje tostirati

Muffini

Iako se muffini često smatraju zdravim izborom, naročito kada sadrže zob, jabuke ili borovnice, istina je drugačija. Većina muffina sadrži rafinirano bijelo brašno, ulje i puno šećera, s malo proteina ili vlakana. Osim toga, mogu biti prilično kalorični, s nekima koji dostižu i do 400 kalorija po komadu.

Ilustracija

Zaslađeni Jogurti

Jogurt je poznat kao dobar izvor proteina i probiotika, ali zaslađene varijante često sadrže velike količine dodanog šećera. Mnoge vrste jogurta koje su s niskim sadržajem masti mogu biti manje zasitne nego punomasne alternative, što ih čini manje pogodnim izborom za doručak, piše Klik.

Voćni jogurt

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije