Stručnjaci upozoravaju: Zašto je opasno prati donje rublje na niskim temperaturama

Radiosarajevo.ba
Stručnjaci upozoravaju: Zašto je opasno prati donje rublje na niskim temperaturama
Foto: Profimedia / Ilustracija

Mnogi donje rublje peru na niskim temperaturama iz straha da će osjetljive komade uništiti ako budu radili drugačije.

No, stručnjaci upozoravaju da treba prestati s tom praksom jer pranje rublja na temperaturama nižim od 60 stepeni može biti opasno po zdravlje.

Naime, bakterije poput Escherichije coli lako se prenose preko odjeće, a moguće je da se zadrže na donjem rublju i nakon pranja na temperaturama od 60 ili 90 stepeni, piše Index.hr.

Philip Tierno, profesor mikrobiologije na njujorškom sveučilištu, upozorava da se donje rublje oslanja na područje anusa s kojeg vrlo lako može pokupiti bakteriju E.coli i prenijeti je i na područje mokraćne cijevi, gdje bi mogla izazvati opasnu infekciju.

Preporuka je da veš, za koji smatrate da neće "preživjeti" pranje na 90 stepeni, perete u toploj vodi s deterdžentom koji sadrži peroksid.

Stručnjaci savjetuju i da obavezno dječju odjeću perete na visokim temperaturama.

Treba znati da bakterije u ljudskom organizmu žive na tjelesnoj temperaturi od 37 stepeni, što znači da će ih ubiti samo temperature više od toga.

Također, jednom mjesečno bi trebali oprati praznu veš mašinu na 90 stepeni kako biste uklonili nakupljene bakterije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije