Stomatolozi potvrdili: Većina nas potpuno pogrešno čisti zube

Radiosarajevo.ba
Stomatolozi potvrdili: Većina nas potpuno pogrešno čisti zube
Foto: Pexels / Ilustracija

"Moj suprug čuvao je tajnu pravilnog pranja zuba. Nedavno mi je rekao da se zubi pravilno peru na način da se najprije usna šupljina ispere alkoholnim sredstvom za ispiranje, zatim se očiste zubnim koncem, potom iščetkaju četkicom, a na kraju se usta isperu tekućinom na bazi fluora", ispričala je žena pod nadimkom @KassySlays90 na TikToku.

"Suprug kaže da ukoliko na kraju usnu šupljinu isperete sredstvom na bazi alkohola, on će ukloniti fluor koji ste upravo nanijeli na površinu. Zato to treba napraviti prvo kako bi se uništili mikroorganizmi, a zadnje isprati ih sa tekućinom za izbjeljivanje na bazi fluora", dodala je.

@kassyslays90

I seriously had a root canal on Monday and he’s just now sharing this info ##dentalhygiene ##husbandsecret ##todaywelearned

original sound - kassyslays90

Glasnogovornik British Dental Association (Britanskog udruženja stomatologa) potvrdio je da sredstvo za ispiranje usta na bazi alkohola treba koristiti prije pranja zuba, a ne nakon. Ali, savjetovao je da kasnije ne ispirete usnu šupljinu tekućinom na bazi fluora kako je prikazano na videu, već da ih operete zubnom pastom na bazi fluora - četkanje bi trebalo trajati dvije minute, jednom prije spavanja i još jednom ujutro ili tijekom dana.

Dovoljna količina paste za jedno pranje je kao zrno graška, a ne kako veliki broj ljudi ima naviku - nanositi je duž cijele četkice za zube.

"Važno je dobro očistiti sve površine zuba i nježno duž linije desni. Interdentalne četkice su bolje za čišćenje prostora između zuba nego konac, osim ako je prostor previše tijesan da biste umetnuli četkicu, tada koristite konac", rekao je glasnogovornik udruženja.

Najvažniji sastojak svake paste je fluor. Prevencija karijesa fluoridima je odavno poznata, a u zadnje vrijeme se prednost daje topikalnoj naspram sistemske primjene fluorida. Osim u zubnim pastama, vodicama za ispiranje usta i žvakaćim gumama, flouridi se nalaze u raznim lakovima i gelovima.

"Fluor je potpuno prirodni mineral koji se nalazi u mnogim prehrambenim proizvodima te pitkoj vodi. Kad se fluor ugradi u zubnu caklinu, čini je znatno čvršćom i otpornijom na karijes. Zubna pasta je idealan nosač za prijenos fluora, a dnevnom upotrebom paste s fluorom smanjuje se pojava karijesa za čak 50 posto", kazao je i za 24sata.hr dr. med. dent. Luka Lubina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije