Čuvajte mliječne zubiće mališana, jer bi im oni mogli spasiti život

Radiosarajevo.ba
Čuvajte mliječne zubiće mališana, jer bi im oni mogli spasiti život
Pixabay / Ilustracija

Neki roditelji će sačuvati mliječne zubiće koji su ispali njihovoj djeci, i iako pojedinci to smatraju u najmanju ruku čudnim, Brightside je pronašao niz razloga zbog kojih je to zapravo korisno. 

Naime, tvrde kako naučnici preporučuju da roditelji čuvaju mliječne zube svoje djece jer će u budućnosti iz njih moći izvući matične stanice koje već danas spašavaju živote. 

Šta su matične stanice i kako ih sačuvati

Svaki organizam sastoji se od sitnih čestica koje nazivamo stanicama. Naše tijelo se od njih sastoji jednako kako se kuća sastoji od cigli. Stanice dijelimo u tri grupe i svaka od njih ima različitu funkciju. Matične stanice su osnova iz koje će se kasnije razviti ta tri tipa stanica. 

Stanice krvi rastu i razvijaju se u koštanoj srži, spužvastom i mekom koštanom tkivu. Matične stanice mogu se izuzeti iz zuba kao i iz drugih dijelova kosti. No kako bi te matične stanice iz zuba bile korisne, valja ih spremiti na odgovarajući način. Stručnjaci koriste nekoliko različitih tehnologija za očuvanje i kasniju proizvodnju matičnih stanica. 

Kako pomažu

Matične stanice mogu stvoriti bilo koji tip stanice u tijelu. Zato mogu zamijeniti one koje su oštećene. Istraživanja pokazuju da matične stanice čak mogu pomoći u borbi protiv karcinoma. U toku su brojne studije koje istražuju potencijal matičnih stanica i njihovu ulogu u liječenju bolesti.

Tako zube svojih mališana možete ponuditi za različite naučne projekte, možda čak i za buduće projekte vašeg djeteta. Svaki genijalac mora negdje početi. Na primjer, možete zajedno istražiti utjecaj šećera i gaziranih pića na zub koji je ispao. Ako vam se ta ideja ne sviđa, zub možete baciti ili ga zakopati u vrtu.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije