Stručnjaci: Tamnjenje kože na suncu je znak njenog oštećenja

Radiosarajevo.ba
Stručnjaci: Tamnjenje kože na suncu je znak njenog oštećenja
Pixabay / Ilustracija
Britanska Nacionalna zdravstvena služba i Meteorološka služba podsjetili su roditelje da je tamnjenje kože znak njenog oštećenja, a ne sjajnog zdravlja.

Anketa koju su proveli pokazuje kako trećina roditelja vjeruje da je tamnjenje kože dobro za djecu. U istraživanju je učestvovalo 1 000 roditelja s djecom do 11 godina.

Kremu za sunčanje treba nanositi djetetu samo ako dijete počne crvenjeti ili goriti, smatra 21 posto roditelja.

Potamnjela koža neće spriječiti sunčeve zrake da je oštećuju. To je znak da je koža oštećena i da se pokušava zaštititi, upozoravaju stručnjaci.

Kada kožu izložimo suncu, stanice zvane melanociti proizvode tamni pigment, melanin, koji pokušava apsorbirati UV zračenja, pa tako koža postaje tamnija. Oštećenje kože može kasnije dovesti do bolesti i raka kože.

Bebe do šest mjeseci ne treba izlagati direktnom suncu. Djecu treba mazati kremama sa zaštitnim faktorima, odjenuti ih u prikladnu odjeću, laganu, pamučnu i prozračnu te im glavu pokriti šeširićem.

"Ne postoji sigurno sunčanje, ni na suncu ni u solariju. Potamnjela koža je znak da se tijelo brani od previše sunca, a izgorjela jasan pokazatelj da vam je koža oštećena", objasnila je Nicola Smith iz britanskog Centra za istraživanje karcinoma za BBC.

Ako provodite više od 15 minuta na suncu, nanesite kremu za sunčanje, savjetuju stručnjaci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije