3D animacija: Šta se dešava tokom menstrualnog ciklusa i kako počinje?

Radiosarajevo.ba
3D animacija: Šta se dešava tokom menstrualnog ciklusa i kako počinje?
Činjenica je da o menstrualnom ciklusu najviše razmišljamo kada dođe do neprijatnih tegoba u vidu bolova, grčeva i nadutosti.

Međutim, to je samo jedan dio ciklusa tokom koga se u tijelu žene odvijaju različite promjene uslovljene djelovanjem hormona.

Ženski reproduktivni sistem sastoji se od hipofize, maternice i jajnika koji ispuštaju sićušno jaje za vrijeme ovulacije.

Folikul se sastoji od jajeta i mnogo sićušnih ćelija koje ga okružuju. Kad folikul sazri hipotalamus povećava gonadotropin-oslobađajući hormon (GnRH) i izlučuje se LH- Luteinizirajuci hormona iz prednjeg reznja hipofize.

Kad se jaje oslobodi putuje kroz ovalni prostor pet ili šest dana dok ne dođe do maternice. Kad stigne pretvara se u žuto tijelo koje se zove Corpus luteum. Žuto tijelo je mala struktura u jajniku koja nastaje na mjestu gdje se nalazio folikul iz koga je oslobođena jajna ćelija poslije ovulacije. Žuto tijelo normalno poslije ovulacije producira Progesteron kako bi omogućio pripremu sluznice maternice za implantaciju embriona. Ukoliko nastane trudnoća njegova funkcija se produžava sve do 11-12 nedjelje trudnoće.

Ukoliko nema trudnoće žuto tijelo funkcionira samo do sljedeće menstruacije. Normalno trajanje funkcije žutog tijela je 12-16 dana. Žuto tijelo u normalnim uslovima proizvodi maksimalne količine progesterona sve vrijeme svog funkcioniranja. Ukoliko se produkcija postepeno smanjuje to može imati negativan utjecaj na pripremu sluznice za prihvat embriona pa se zbog toga može desiti da i pored oplodnje nema mogućnosti za normalan razvoj embriona. Ukoliko ne dođe do začeća, žuto tijelo propada i nestaje, a zbog nedostatka progesterona dolazi do ljuštenja endometrija koji odlazi sa menstruacijom, označavajući kraj ciklusa, piše Devetmeseci.

U nastavku pogledajte zanimljivu animaciju menstrualnog ciklusa i saznajte više:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije