Stručnjaci otkrili kako je najbolje oprati posteljinu: Nije potrebna temperatura 90 stepeni

0
Radiosarajevo.ba
Stručnjaci otkrili kako je najbolje oprati posteljinu: Nije potrebna temperatura 90 stepeni
Foto: Pexels / Ilustracija / Jastuci

Koliko često perete posteljinu? Treba li je baš utopiti u deterdžentu i omekšivaču i da li je nužno oprati na 90 stepeni? Ova i druga pitanja se često nameću u raspravama s prijateljima stoga su stručnjaci za čišćenje nastojali dati odgovore.

Koliko često treba mijenjati posteljinu?

Neupitno je da posteljina na kojoj spavamo mora biti čista. U suprotnom, može biti pravi izvor bakterija. Zbog toga stručnjaci sugeriraju da je optimalno vrijeme za mijenjanje stare posteljine novom, svakih sedam dana. Ipak, za one koji često putuju, spomenutu sugestiju mogu malo produžiti.

Dodik kaže da Rusija neće podržati rezoluciju o genocidu: "Ne želimo da dijelimo zrak sa Bošnjacima"

Dodik kaže da Rusija neće podržati rezoluciju o genocidu: "Ne želimo da dijelimo zrak sa Bošnjacima"

Kad je u pitanju bolest poput gripe, kada se znojite ili ako dijelite krevet s kućnim ljubimcima, posteljinu ćete morati prati i češće.

Tokom noći posteljina nakuplja mrtve stanice kože, tjelesna ulja, znoj, viruse, bakterije i grinje. Posljednje je prema stručnjacima za čišćenje najveći uzrok problema.

"Grinje žive isključivo na mrtvim stanicama kože pa se razmnožavaju u krevetima i posteljini. Imaju ih gotovo sva kućanstva i ako se ne provjeravaju, njihov broj može doseći nekoliko hiljada", objasnili su i dodali kako redovno pranje pomaže u kontroli broja grinja.

Kako biste ih oprali ispravno, stručnjaci su podijelili pet koraka koje treba slijediti:

1. Provjerite etiketu

Uvijek provjerite etiketu na vešu kao i posebne upute za njegu kojih se prilikom pranja pridržavajte.

"Općenito govoreći, najbolja temperatura za pranje posteljine je između 30 i 40 stepeni", rekli su stručnjaci.

2. Upoznajte svoju veš mašinu

Prilikom kupovine veš mašine gledajte i na njeno maksimalno opterećenje. Vjerujemo da je ponekad najefikasnije oprati baš svu posteljinu odjednom, ali preopterećenje mašine opterećuje motor. To između ostalog znači da će veš postati čist samo ako imaju dovoljno prostora prilikom procesa pranja. Drugim riječima, možda ćete morati tokom pranja posteljine, obaviti više ciklusa pranja.

3. Koristite pravu postavku

Neke mašine imaju posebne programe za pranje posteljine. Ako je to slučaj, navedenu postavku treba koristiti. Inače, upotrijebite normalnu postavku, osim ako etiketa za održavanje na posteljini ne navodi drugačije.

4. Ne perite posteljinu s drugim rubljem

Osjetljivo rublje može se oštetiti miješanjem s rubljem grublje teksture, poput peškira. Kada perete posteljinu i peškire zajedno, važno je zapamtiti da peškiri mogu oštetiti posteljinu zbog svoje veličine i debljine. To je zato što će deblje tkanine uzrokovati trenje između njih tokom ciklusa pranja što može dovesti do nakupljanja ili kidanja osjetljive tkanine posteljine tokom vremena.

5. Nemojte pretjerivati s deterdžentom

Uprkos tome što volite leći na mirišljavo, imajte na umu da previše deterdženta ili omekšivača također može oštetiti vlakna, što rezultira bržim trošenjem posteljine. Uz to, stručnjaci predlažu da sredstva za uklanjanje tvrdokornijih mrlja upotrijebite samo onda kada je to neophodno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije