Ove stvari ni slučajno nemojte nositi na hemijsko čišćenje: Pratite tri zlatna pravila za pranje

0
Radiosarajevo.ba
Ove stvari ni slučajno nemojte nositi na hemijsko čišćenje: Pratite tri zlatna pravila za pranje
Foto: Pexels / Veš mašina

Kada kupujete garderobu ili kućni tekstil, nije dovoljno samo provjeriti trenutnu cijenu – u cijenu treba uračunati i koliko ćete novca morati izdvojiti za pranje ili drugo održavanje tih stvari. Svi znamo da se to posebno odnosi na robu koju kupujete u "second hand" radnjama - za jaknu koja košta, na primjer, osam eura (15,60 KM) platit ćete još više ako je odnesete na hemijsko čišćenje.

Međutim, stručnjaci kažu da se neke jakne ipak trebaju prati kod kuće, čak i ako na etiketi piše drugačije. To se odnosi na jakne punjene perjem, koje su vrlo osjetljive na jake hemikalije, baš kao i perje.

Puno ih je bolje prati u veš mašini, uz pridržavanje osnovnih pravila. Najprije ih redovno prozračujte i na vrijeme obrišite mrlje kako biste razrijedili broj pranja i povećali razmak među ciklusima pranja. Poplun treba provjetravati i izlagati suncu dvije do tri sedmice.

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Zimske jakne ponekad upijaju duhanski dim, ali tada ih ne trebate prati. Jaknu je dovoljno staviti u vrećicu za odjeću i na dno sipati dvije do tri kašike sode bikarbone. Ostavite da odstoji 24 sata pa dobro prozračite. Po potrebi ponovite postupak.

Kada dođe vrijeme za pranje, obavezno uključite program za osjetljivo rublje. Kada je gotovo, svakako pokrenite još jedan ciklus pranja, samo ovaj put izostavite deterdžent. Potrebno je potpuno ukloniti prašak. Ako je prašak još uvijek tvrd, možda je ostalo još deterdženta, pa uključite treći ciklus, a zatim osušite na zraku.

Savjet da ne čistite deke na suho vrijedi i za vunene deke kao i za jastuke. Ako je punjenje memorijska pjena, uklonite je i operite samo navlaku. Budite oprezni s vunenim puloverima, kao i svilenim košuljama. Najbolje ih je prati kod kuće, u gotovo hladnoj vodi, iste temperature i za pranje i za ispiranje, javlja Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije