Budite oprezni: Ovo će se posuđe u mašini za pranje suđa uništiti, a moglo bi i nju oštetiti

0
Radiosarajevo.ba
Budite oprezni: Ovo će se posuđe u mašini za pranje suđa uništiti, a moglo bi i nju oštetiti
Foto: Unsplash / Savjeti koje vrijedi zapamtiti

Mašina za pranje suđa aparat je koji štedi vrijeme i ako ju imamo, količina vremena koju provedemo radeći kućanske poslove znatno se smanji.

Ipak, postoji određeno posuđe koje zbog svojeg materijala, oblika ili nekih drugih svojstava nipošto ne bi smjelo završiti u vašoj mašini jer tako riskirate da se ono ošteti, a i mašina bi mogla nastradati.

Ako ne želite ručno prati pola posuđa jer ste uvijek na oprezu iako imate mašinu, donosimo vam listu onoga čemu u njoj nikako nije mjesto

Poznati trgovački lanac iz Hrvatske osuđen jer je kupce varao akcijskim cijenama

Poznati trgovački lanac iz Hrvatske osuđen jer je kupce varao akcijskim cijenama

Lijevano željezo

Vaše tave od lijevanog željeza nikada ne bi trebale ići u mašinu za suđe. Vanjski sloj takve tave vrlo se lako ošteti pa je s njom važno biti oprezan. No ipak je u redu ako ju operete s malo tekućeg deterdženta, dokle god se kasnije sjetite premazati ju s malo ulja.

Neprijanjajuće tave i posude

Neprijanjajućim tavama i loncima također se može oštetiti završni sloj te se tako uništava njihovo neprijanjajuće svojstvo. Vrlo se lako mogu izgrebati i tako im se znatno skraćuje životni vijek.

Kristalno posuđe

Kristalne čaše su osjetljive, a jaka toplina i mlaz vode u vašoj mašini mogu uzrokovati strugotine ili pukotine. Čak i ako izdrži više ciklusa pranja, na vašem se kristalnom posuđu može s vremenom razviti zamućen talog.

Kristalno posuđe može i puknuti, ali i dobiti talog
Foto: Unsplash: Kristalno posuđe može i puknuti, ali i dobiti talog

Termosice

Nakon pranja u mašini za suđe termosice mogu izgubiti svojstva hermetičnosti, a to se posebno odnosi na plastične i metalne termosice. Izolirani zračni prostor koji održava hladne i vruće tekućine na odgovarajućoj temperaturi može se uništiti i izgubiti učinkovitost.

Drveno posuđe

Drvo je jako osjetljiv prirodan materijal, a toplina mašine može uzrokovati njegovo iskrivljenje, dok bi sušenje moglo dovesti do pucanja.

Toplina u mašini može iskriviti drveno posuđe
Foto: Unsplash: Toplina u mašini može iskriviti drveno posuđe

Bakreno posuđe

Bakar je sklon tamnjenju, a uslovi u mašini za suđe mogu poprilično uništiti sjaj vaših bakrenih lonaca i tava.

Kvalitetni noževi

Naravno, noževe za maslac možete bez problema staviti u mašinu, ali o stavljanju stvarno kvalitetnih noževa u nju trebali biste dobro razmisliti. Uslovi u uređaju mogu otupiti rubove oštrica, zbog čega ćete ih morati puno češće oštriti.

Kvalitetni noževi mogu otupiti
Foto: Unsplash: Kvalitetni noževi mogu otupiti

Ribeži

Dva su razloga za ručno pranje ribeža. Prvo, slično kao i kod noževa, mašina može otupiti oštrice ribeža. Drugo, velika je vjerojatnost da mašina neće moći izvući sve čestice iz njihovih malih rupica, pa je ipak bolje da to radite ručno.

Plastične posude

Neke plastične posude ipak možete prati u mašini za suđe, no puno su češće one koje ne bi smjele ići unutra. Plastika lomi i zatim oštećuju filtre, što onda može uzrokovati kvar ili curenje stroja. Većina plastičnih proizvoda ima otisnutu prikladnost za mašinu na dnu, stoga prvo provjerite upute proizvođača prije nego što riskirate oštećenje vaše perilice.

Dobro čitajte upute proizvođača plastičnog posuđa
Foto: Unsplash: Dobro čitajte upute proizvođača plastičnog posuđa

Aluminijsko posuđe

Aluminijsko posuđe i jednokratni aluminijski pladnjevi izgubit će boju kada se stave u mašinu ako nisu na neki način zatvoreni. Metal može reagirati s vodom i zrakom u procesu koji se naziva oksidacija, tada postaje prekriven tamnim filmom koji se zatim može prenijeti i na drugo posuđe, piše Zadovoljna.

Fini porculan i keramika (posebno ručno rađena)

Većina ručno rađene keramike i finog porculana ne smije se prati u mašini za suđe zbog ekstremnih temperaturnih promjena, a jaki deterdženti mogu izazvati pucanje vašeg finog posuđa. Pritisak vode u mašini uzrokuje pomicanje posuđa unutar nje, a za ono osjetljivo i lomljivo to znači samo jedno – vrlo će se lako uništiti.

Bonus savjet: Srebrni pribor za jelo

Za srebrni se pribor obično kaže da ne bi smio u mašinu  jer bi mogao potamniti. Međutim, ovom problemu možete doskočiti tako da isperete svu kiselu ili slanu hranu sa srebrnog pribora prije nego što ga stavite u mašinu, a iz nje ga izvadite prvog, čim završi pranje jer ga tako neće uništiti vlaga. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije