Stres može ubrzati nastanak oštećenja na perifernim arterijama

Radiosarajevo.ba
Stres može ubrzati nastanak oštećenja na perifernim arterijama
Foto: Pexels / Stres na poslu

Stres može povećati rizik ili jednostavno ubrzati nastanak oboljenja perifernih arterija, ukazuje novo istraživanje. Ovo stanje nastaje kada se holesterol ili druge masne tvari nakupljaju u krvnim žilama daleko od srca, obično u nogama, što dovodi do ograničenja u protoku krvi. Ako se ne liječi, ovo stanje povećava rizik od bolesti srca i moždanog udara.

Dosadašnje studije povezale su stres na radu s drugim vrstama začepljenja arterija, ali malo ih je u svoj fokus stavilo vezu stresa i konkretno oboljenja perifernih arterija. Najnovije istraživanje upravo je u centar stavilo ovu vezu, a rezultati su objavljeni 28. aprila u časopisu American Heart Association.

"Naša otkrića sugeriraju da stres, posebno onaj na poslu, može biti faktor rizika za razvijanje bolesti perifernih arterija na sličan način kao i za bolesti srca i moždani udar", izjavila je voditeljica studije Katriina Heikkila.

Istraživači su analizirali nalaze 139.000 muškaraca i žena koji su učestvovali u 11 studija provedenih između 1985. i 2008. godine u Finskoj, Švedskoj, Danskoj i Velikoj Britaniji. Sudionici su u prosjeku bili stari između 39 i 49 godina i nisu imali historiju oboljenja krvnih sudova kada su studije započele.

Tokom 13 godina praćenja, 0,2 do 1,8 posto sudionika hospitalizirano je zbog oštećenja na perifernim arterijama. Rizik je bio 1,4 puta veći među onima koji imaju stres na poslu u odnosu na one bez stresa, pokazalo je istraživanje.

Stres je povezan i s pojačanim upalama i većom razinom glukoze u krvi. To bi moglo pridonijeti komplikacijama i pogoršanju bolesti perifernih krvnih sudova, zaključili su stručnjaci.

Ova bolest zahvata više od 200 miliona ljudi širom svijeta, uključujući više od 8,5 miliona samo u SAD-u. Jedan od glavnih simptoma uključuje bol u nogama dok hodate, piše Health 24.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije