Starinski recept: Najukusnija štrudla sa makom
Malo je osoba koje ostaju ravnodušne na pomen štrudle s makom ili neke druge slastice, kojoj ovo sjeme daje poseban okus i aromu. Iznenadite sebe i ukućane mirisnom mak-štrudlom - probajte recept koji je spremio portal Stvar ukusa.
Potrebno za tijesto:
500 g brašna
250 ml mlijeka
30 g kvasca
1 jaje
1 žumance
50 g šećera
50 g otopljenog maslaca
Fil:
500 g maka
200 g šećera
1,5 šolja mlijeka
Premaz:
1 jaje
Priprema:
U mlakom mlijeku razmutiti kvasac i šećer. Onda dodati ostale sastojke za tijesto i umijesiti. Ostaviti da odstoji 20-ak minuta. Onda podijeliti na 3 dijela. Za fil pomiješati mak i šećer. Mlijeko zagrijati skoro do vrenja. Dodavati gau mak i šećer iz nekoliko puta, ne sve odjednom, lagano miješati.
Tijesto razvući pa premazati filom i uviti u rolat. Zagrijati rernu na 200 stepeni. Pleh obložiti pek papirom ili premazati uljem, pa staviti štrudle. Premazati umućenim jajetom i staviti da se peku dok ne porumene.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.