Starinski kolač s pekmezom koji su svi voljeli: Preukusan, lagan za pripremu i gotov za tren

1
Radiosarajevo.ba
Starinski kolač s pekmezom koji su svi voljeli: Preukusan, lagan za pripremu i gotov za tren
FOTO: Coolinarika / Kolač s pekmezom

Ovaj jednostavni, starinski kolač s pekmezom vraća nas u djetinjstvo – u kuhinje naših baka i mama, gdje se miris domaćeg pekmeza širio iz rerne, a kolač se rezao dok je još bio topao. Bez puno komplikacija, sa sastojcima koje svi imamo kod kuće, ovaj kolač je pravi izbor kad poželite nešto slatko, mekano i puno okusa – baš onako kako smo ga svi voljeli.

Priprema

Sipajte sve tečne sastojke u neku dublju posudu, pa mutilicom sve izmiješajte. Dodajte malo brašna i prašak za pecivo. Brašno dodajete po potrebi, tako da se dobije smjesa malo gušća od smjese za palačinke.

Zatim uzmite pleh veličine 28 cm (ja sam htjela tanji kolač, ako vi želite da bude viši, uzmite manji pleh), sipajte pola smjese u pleh (prethodno premazan uljem i posut brašnom). Pecite u zagrijanoj rerni na 250 stepeni oko 5 minuta.

Publika uživala: U Narodnom pozorištu ponovo izveden mjuzikl "Sarajevo, moje drago"

Publika uživala: U Narodnom pozorištu ponovo izveden mjuzikl "Sarajevo, moje drago"

Zatim izvadite iz rerne i premažite pekmezom, pa pospite šećerom. Nakon toga sipajte ostatak smjese. Pecite dok ne porumeni.

Sastojci

1 čaša (2 dl) jogurta
1/2 čaše vode
1/2 čaše ulja
1 čaša šećera
1 kesica vanilin šećera
1 kesica praška za pecivo
Brašno (dodavati po potrebi)
4–5 kašika pekmeza
3 kašike šećera

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije