Recept / Stariji se sjećaju ove poslastice: Napravite danas koh od riže

26. 03. 2020. u 13:03:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 25

Koh od riže je klasično slatko jelo kojeg se neki s nostalgijom sjećaju. U vrijeme kada nastojimo kuhati ekonomično koh od riže je dobra ideja i kao dio glavnog obroka, ili kao ukusna večera.  

Koločine dovoljne za pekač standardne veličine su: 

  • 150 g riže okruglog zrna
  • 7,5 dl mlijeka
  • kašika putera
  • malo soli
  • korica pola limuna
  • 4 jaja
  • 6 kašika šećera
  • pakovanje vanilin šećera
  • 2 velike kašike krušnih mrvica - toliko da pospemo po pekaču

 Priprema

  1. Rižu operemo i procijedimo
  2. Mlijeko ulijemo u veći lonac, stavimo puter, koru od pola bio limuna i pustimo da provrije.
  3. U vrelo mlijeko ubacimo rižu i pustimo da pomalo vrije oko 20 minuta. Tokom kuhanja povremeno promiješamo.
  4. Pećnicu zagrijemo na 200 stepeni.
  5. Kuhanu rižu skupa sa posudom ohladimo u hladnoj vodi
  6. Razdvojimo jaja. Žumanjce, 3 kašike šećera i vanillin šećer pjenasto umutimo. Naraslu kremu zajedno s mrvicama pomješamo u ohlađenu rižu.
  7. Bjelanca umutimo u čvrsti snijeg i u njega dodamo preostale 3 kašike šećera. Sve skupa pomiješamo s rižom.
  8. Pekač namažemo s uljem i protresemo s krušnim mrvicama. U to stavimo masu koju smo pripremili i lijepo je poravnamo.
  9. Koh pečemo prvo 10 minuta na 200 stepeni, onda još 20 minuta na 170 stepeni.
  10. Poslužimo ohlađeno, savjetuje portal Odprtakuhinja

NEMA KOMENTARA