Stariji se sjećaju ove poslastice: Napravite danas koh od riže
Radiosarajevo.ba
Koh od riže je klasično slatko jelo kojeg se neki s nostalgijom sjećaju. U vrijeme kada nastojimo kuhati ekonomično koh od riže je dobra ideja i kao dio glavnog obroka, ili kao ukusna večera.
Koločine dovoljne za pekač standardne veličine su:
- 150 g riže okruglog zrna
- 7,5 dl mlijeka
- kašika putera
- malo soli
- korica pola limuna
- 4 jaja
- 6 kašika šećera
- pakovanje vanilin šećera
- 2 velike kašike krušnih mrvica - toliko da pospemo po pekaču
Priprema
- Rižu operemo i procijedimo
- Mlijeko ulijemo u veći lonac, stavimo puter, koru od pola bio limuna i pustimo da provrije.
- U vrelo mlijeko ubacimo rižu i pustimo da pomalo vrije oko 20 minuta. Tokom kuhanja povremeno promiješamo.
- Pećnicu zagrijemo na 200 stepeni.
- Kuhanu rižu skupa sa posudom ohladimo u hladnoj vodi
- Razdvojimo jaja. Žumanjce, 3 kašike šećera i vanillin šećer pjenasto umutimo. Naraslu kremu zajedno s mrvicama pomješamo u ohlađenu rižu.
- Bjelanca umutimo u čvrsti snijeg i u njega dodamo preostale 3 kašike šećera. Sve skupa pomiješamo s rižom.
- Pekač namažemo s uljem i protresemo s krušnim mrvicama. U to stavimo masu koju smo pripremili i lijepo je poravnamo.
- Koh pečemo prvo 10 minuta na 200 stepeni, onda još 20 minuta na 170 stepeni.
- Poslužimo ohlađeno, savjetuje portal Odprtakuhinja
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.