Stari specijalitet iz Jugoslavije: Čorba koja se prenosi generacijama, možete je napraviti za iftar

3
Radiosarajevo.ba
Stari specijalitet iz Jugoslavije: Čorba koja se prenosi generacijama, možete je napraviti za iftar
Foto: Coolinarika / Mahune

Za vrijeme bivše Jugoslavije domaćice nisu imale toliku raznolikost u izboru namirnica, pa su se često snalazile s onim što su imale - to je izrodilo i ovaj specijalitet.

Donosimo jugoslavenski recept za čorbu od mahuna.

Sastojci za 4 osobe

  • 500 grama mahuna
  • 500 grama paradajza
  • 25 grama maslaca
  • 1 kašika brašna
  • 1 kokošja kocka
  • peršun
  • timijan
  • sol
  • mljeveni biber

Priprema

Kuhamo dvije litre slane vode. U međuvremenu operemo i očistimo mahune te ih izrežemo na manje komade. Kad voda prokuha, stavimo u nju mahune i dalje kuhamo.

Toplotni val stiže, ne znate kako se rashladiti ovog vikenda? Evo koliko koštaju ulaznice na bazene

Toplotni val stiže, ne znate kako se rashladiti ovog vikenda? Evo koliko koštaju ulaznice na bazene

Mahune
Foto: Thinkstock: Mahune

Paradajz prelijemo vrelom vodom, ogulimo ga i narežemo, dodamo ih mahunama, a uz to i malo timijana te kocku za supu pa sve zajedno kuhamo dok mahune potpuno ne omekšaju.

Maslac i brašno posebno umutimo pa dodamo u vrelo povrće.

Pije se u vrijeme ramazana i idealna je za post: Znate li šta je Nabeez voda?

Pije se u vrijeme ramazana i idealna je za post: Znate li šta je Nabeez voda?

Kad se jelo zgusne, dodamo biber, peršun i dobro promiješamo.

Ako ste ljubitelj mesa, možete dodati kobasicu za miris.

Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije