Istraživanje / Šta kažu naučnici: Da li je uredu da se djeca isprljaju tokom igre?

11. 08. 2020. u 14:02:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 284

Kad imaju aktivnog mališana koji sve istražuje i trči uokolo, prvi instinkt roditelja je da obezbijede da sve što dodiruje bude što čistije. Prema riječima naučnika Jacka Gilberta, na taj način svom djetetu činite više štete nego koristi - on tvrdi kako je prljavština zapravo dobra za djecu

Naučnik Jack Gilbert, koji je i autor knjige "Dirt Is Good: The Advantage of Germs For Your Child's Developing Immune System", počeo je da proučava 'opasnosti' od bakterija nakon što je posmatrao svog sina kako se igra napolju: "Išli bismo van i moj sin bi se rado igrao u blatu, ali čim bi se zaprljao, nosili smo vlažne maramice ili antibakterijsko sredstvo za ruke i brinuli se kako slučajno prljavština ne bi došla u blizinu njegovog lica", rekao je i dodao da ista stvar važi i za kućne ljubimce: "Naravno da je u redu oprati ruke nakon igre s psom, ali ako pas poliže lice djeteta, to nije kritično kao što mnogi misle."

U čemu je prednost toga da dopustite djetetu da se malo zaprlja? Prije svega, naglašava Gilbert, smanjen rizik od alergija. Iako su razvoj tehnologije i modernizacija omogućili bolji životni standard, takođe su i ugrozili snagu dječjeg imunološkog sistema: "U prošlosti smo jeli puno više fermentirane hrane koja je sadržala bakterije. Dopuštali smo djeci da budu izložena životinjama, biljkama, blatu i zemlji na dnevnoj bazi. Sada, više vremena provodimo u zatvorenom. Sterilišemo površine i zbog toga je dječji imunitet postao hipersenzibilan."

Isto tako je naglasio kako roditelji mogu poboljšati dječji imunitet na način da ne trče svugdje za njima s antibakterijskim sredstvima i vlažnim maramicama. Savjetuje i da roditelji obezbijede djeci dovoljno lisnatog povrća i vlakana te da ograniče unos šećera na dnevnoj bazi koliko god mogu. Zato, kada sljedeći put vaše dijete poželi da skoči u blato dok se igra napolju, sjetite se da je to sasvim u redu, ako ne i preporučljivo, prenosi miss7mama.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA