Šta je UV indeks, koja je razlika između UVA i UVB zraka? Evo kako utječu na zdravlje

0
Radiosarajevo.ba
Šta je UV indeks, koja je razlika između UVA i UVB zraka? Evo kako utječu na zdravlje
Foto: Pexels / Zaštita od sunca

Znate li koje su ključne razlike između UVA i UVB zraka, kako one utječu na vašu kožu i šta možete učiniti da ograničite štetu od sunca?

Ljeto je stiglo, a s njim i povećana potreba za zaštitom od štetnih sunčevih zraka. Iako mnogi koriste kremu za sunčanje kako bi se zaštitili od opekotina i drugih problema povezanih s izlaganjem suncu, rijetko ko zna razliku između UVA i UVB zraka te kako se pravilno zaštititi.

Sunčeva svjetlost sadrži ultraljubičasto (UV) zračenje koje se sastoji od različitih vrsta zraka. Vrste UV zračenja koje vjerovatno najbolje poznajete su UVA i UVB zrake. Ove zrake mogu utjecati na vašu kožu na različite načine, piše Healthline.

Federica Woelk zgrožena paradom vojske Srbije u Prijedoru: "Neprihvatljivo! Zašto niko ne reagira?!"

Federica Woelk zgrožena paradom vojske Srbije u Prijedoru: "Neprihvatljivo! Zašto niko ne reagira?!"

Šta je UV indeks?

UV indeks je mjera intenziteta ultraljubičastog (UV) zračenja koje dolazi do Zemljine površine. Izražava se kao broj na ljestvici od 0 do 11+, gdje veće vrijednosti ukazuju na veći rizik od izlaganja UV zračenju. UV indeks uzima u obzir različite čimbenike poput geografskog položaja, nadmorske visine, doba dana i godine, te oblačnosti. Visok UV indeks zahtijeva dodatne mjere opreza, poput nošenja zaštitne odjeće, šešira i sunčanih naočala te redovite primjene kreme za sunčanje.

Sunčevo zračenje

Sunčevo zračenje sastoji se od vidljive svjetlosti, infracrvenog zračenja i ultraljubičastog (UV) zračenja. Dok je vidljiva svjetlost odgovorna za svjetlost koju vidimo, infracrveno zračenje daje toplinu koju osjećamo. UV zračenje, iako nevidljivo, ima značajan utjecaj na našu kožu i zdravlje.

Budite oprezni: Istraživanje pokazalo da UV lampe za manikuru i pedikuru oštećuju DNK

Budite oprezni: Istraživanje pokazalo da UV lampe za manikuru i pedikuru oštećuju DNK

Šta je UV zračenje?

Ultraljubičasto (UV) zračenje je vrsta elektromagnetskog zračenja s valnom dužinom kraćom od vidljive svjetlosti. Može doći iz prirodnih izvora, poput sunčeve svjetlosti, kao i umjetnih izvora, poput lasera, crnog svjetla i solarija. Sunce je najznačajniji izvor UV zračenja.

Stručnjaci UV zrake klasificiraju prema valnoj dužini: UVA (najduža valna dužina), UVB (srednja valna dužina) i UVC (najkraća valna dužina).

Koja je razlika između UVA i UVB zraka?

UVA i UVB zrake su dvije glavne vrste ultraljubičastog zračenja koje dolazi do Zemljine površine. Iako obje mogu biti štetne, razlikuju se po svojim svojstvima i učincima na kožu.

'Izgorjeti' možete čak i u hladu: Evo kako da se zaštitite na ljetovanju

'Izgorjeti' možete čak i u hladu: Evo kako da se zaštitite na ljetovanju

Kada birate kremu za sunčanje, važno je osigurati da nudi zaštitu od oba tipa UV zračenja. SPF (Sun Protection Factor) oznaka na kremama za sunčanje odnosi se uglavnom na zaštitu od UVB zraka i pokazuje koliko duže možete biti na suncu bez da izgorite, u usporedbi s nezaštićenom kožom. Na primjer, SPF 30 znači da možete biti 30 puta duže na suncu prije nego što izgorite. UVA zaštita često je naznačena kao PA+ sistem, gdje veći broj plusa označava jaču zaštitu. Neki proizvodi koriste i druge oznake poput "UVA".

UVA zrake

UVA zrake imaju veće valne dužine, ali niže razine energije od ostalih UV zraka. Prodornije su od UVB zraka, što znači da mogu utjecati na stanice dublje u vašoj koži, a izazivaju neizravno oštećenje DNK. Uzrokuju prerano starenje kože, što dovodi do vidljivih učinaka poput bora. Također su povezane s nekim vrstama raka kože.

Za razliku od UVB zraka, ozonski omotač ih ne apsorbira. UVA zrake čine oko 95 posto UV zračenja koje dopire do Zemlje. Izazivaju trenutačni učinak tamnjenja, a ponekad i opekotine. Učinci UVA zraka pojavljuju se odmah. UVA zrake su glavna vrsta svjetla koja se koristi u solarijima. Mogu proći kroz prozore i oblake.

Riječ struke: Kolika je štetnost UV zraka i kako prevenirati oboljenja uzrokovana izlaganjem suncu?

Riječ struke: Kolika je štetnost UV zraka i kako prevenirati oboljenja uzrokovana izlaganjem suncu?

UVB zrake

UVB zrake imaju kraće valne dužine i više razine energije od UVA zraka. UVB zrake oštećuju vanjske slojeve vaše kože i izravno oštećuju DNK. Također uzrokuju većinu karcinoma kože, ali mogu i pridonijeti preranom starenju kože. Djelomično ih apsorbira ozonski omotač, ali neke zrake ipak prolaze dalje. UVB zrake čine preostalih pet posto UV zračenja.

Kada su UV zrake najjače?

Brojni čimbenici okoliša mogu utjecati na to kada su UV zrake najjače. Izloženost UV zrakama najveća je između 10 i 16 sati. Izloženost UV zrakama najveća je u proljetnim i ljetnim mjesecima. Tokom ovih godišnjih doba sunce je pod većim uglom, što povećava intenzitet UV zraka, međutim, još uvijek može utjecati na vas tokom jeseni i zime.

UV zrake su snažnije na višim nadmorskim visinama jer postoji manje atmosfere koja ih apsorbira. Ozonski omotač pruža zaštitu od UV zraka, ali staklenički plinovi i zagađivači uzrokovali su stanjivanje ozonskog omotača, povećavajući UV intenzitet. Oblaci filtriraju neke UV zrake i sprječavaju ih da dopru do tla, međutim, to ovisi o vrsti oblaka. Tamni, vodom ispunjeni oblaci mogu blokirati više UV zraka od visokih, tankih oblaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije