Budite oprezni: Istraživanje pokazalo da UV lampe za manikuru i pedikuru oštećuju DNK

0
Radiosarajevo.ba
Budite oprezni: Istraživanje pokazalo da UV lampe za manikuru i pedikuru oštećuju DNK
Foto: Pexels / UV lampa za nokte

Iako se obično koriste za sušenje gelirane manikure, UV lampe za nokte bi mogle oštetiti DNK u našim rukama i uzrokovati mutacije, otkriva novo istraživanje.

Lampe su uobičajena oprema kozmetičkih salona, ali uprkos njihovoj širokoj upotrebi i činjenici da su neki spektri UV zraka poznati kao kancerogeni, nikada nije bilo službenih istraživanja o djelovanju zračenja koje one emitiraju na ćelije sisara.

Za razliku od solarija, koji koriste drugačiji spektar UV svjetla (280-400 nm) i za koje je dokazano da uzrokuju rak, uređaji za sušenje laka i gela za nokte (340-395 nm) jedva da su proučavani.

Saša Magazinović: 'Vučić i Dodik truju Srbe tezom o genocidnom narodu- ne postoje genocidni narodi'

Saša Magazinović: 'Vučić i Dodik truju Srbe tezom o genocidnom narodu- ne postoje genocidni narodi'

"Ako pogledate način na koji su ovi uređaji predstavljeni, oni se reklamiraju kao sigurni, bez razloga za zabrinutost, ali koliko znamo, niko do sada nije proučavao ove uređaje i kako oni utječu na ljudske ćelije na molekularnoj i ćelijskoj razini ", rekao je u izjavi Ludmil Alexandrov, profesor bioinžinjeringa, kao i ćelijske i molekularne medicine.

Zračenje UV lampe za nokte uzrokuje rak

Nakon izlaganja ljudskih i mišjih ćelija - keratinocita odrasle ljudske kože, fibroblasta ljudske kožice i fibroblasta mišjih embrija - UV zračenju, koje emitiraju UV lampe za nokte, naučnici su identificirali mitohondrijska oštećenja i oštećenje DNK kao i smrt ćelije.

Da li znate šta se dešava sa vašim tijelom 10 sati nakon lakiranja noktiju?

Da li znate šta se dešava sa vašim tijelom 10 sati nakon lakiranja noktiju?

Nakon 20 minuta pod svjetlom, slijedi sat vremena za oporavak oštećenja i dodatnih 20 minuta izlaganja zračenju UV lampe, sve to je rezultiralo odumiranjem 20 do 30 posto ćelija. U međuvremenu, 20-minutne sesije svaki dan tokom tri uzastopna dana dovele su do smrti između 65 i 70 posto ćelija.

Jedna sesija manikure uključuje nokte i ruke koji se stavljaju u UV lampu na ukupno 10 minuta, mnogo manje od izlaganja korištenog u istraživanju.

Oštećenja uočena u preostalim ćelijama nisu uvijek oporavljena, što je uzrokovalo mutacije usporedive s onima uočenim kod raka ljudske kože.

Prema Alexandrovu, također je bilo nekih izvještaja o rijetkim karcinomima prstiju kod ljudi koji redovito idu na manikuru gelom, poput takmičenja na izboru i ostalih ljubiteljica.

Rak prstiju i rana pojava raka kože

Istraživanje ne daje direktne dokaze da UV lampe za nokte povećavaju rizik od raka.

Također ne postoji način da se sazna koliko često bi neko trebao uređivati nokte da bi bio izložen opasnosti. Prije odgovora na takva pitanja potrebna je dugoročna epidemiološka studija.

Nepravilnosti na noktima koje mogu biti simptom bolesti

Nepravilnosti na noktima koje mogu biti simptom bolesti

"Naši eksperimentalni rezultati i prethodni dokazi upućuju na to da zračenje koje emitiraju UV lampe za nokte mogu uzrokovati rak prstiju i da kao i solariji, mogu povećati rizik od rane pojave raka kože", pišu autori istraživanja. "Vjerovatno će biti potrebno najmanje jedno desetljeće da se završi takvo istraživanje i da se zatim informira šira javnost", poručili su.

Studija je objavljena u časopisu Nature Communications, piše iflscience.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije