Potpuna njega: Pomoću ovih trikova zaustavite pucanje noktiju

0
Radiosarajevo.ba
Potpuna njega: Pomoću ovih trikova zaustavite pucanje noktiju
Foto: Instagram / Nokti

Ispucani nokti mogu biti frustrirajući, ali uz pravilnu njegu i pažnju možete održati zdrave, jake nokte.  

Rješavanjem temeljnih uzroka i slijedeći ove savjete i trikove, bit ćete na dobrom putu da spriječite i liječite pucanje noktiju, osiguravajući da vaši nokti izgledaju dobro, a ostaje pitanje zašto nokti pucaju?

Nedostatak vlage 

Jedan od primarnih razloga zašto pucanje noktiju je neadekvatna vlažnost. Kako bi ostali fleksibilni i otporni, i naši nokti trebaju hidrataciju. Često izlaganje vodi ili jakim hemikalijama bez odgovarajuće hidratacije može učiniti nokte lomljivima i sklonima pucanju. 

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Nutritivni nedostaci  

Uravnotežena prehrana ključna je za zdrave nokte. Hranjive tvari poput biotina, kalcija i proteina igraju značajnu ulogu u čvrstoći noktiju. Nedostaci ovih nutrijenata mogu rezultirati slabim, lomljivim noktima koji će vjerojatnije pucati. 

Pretjerana upotreba oštrih proizvoda za nokte  

Pretjerana upotreba odstranjivača laka za nokte, proizvoda na bazi acetona ili često nadogradnja noktiju može oslabiti strukturni integritet noktiju.

Minimalizam u fokusu: Sada su u trendu kratki, prirodni nokti

Minimalizam u fokusu: Sada su u trendu kratki, prirodni nokti

Hemikalije uklanjaju prirodna ulja i ostavljaju nokte ranjivima. 

Povreda noktiju 

Fizička trauma, kao što je udaranje noktiju ili njihovo korištenje kao alata, može uzrokovati pukotine ili pucanje. Trauma slabi strukturu nokta i može dovesti do lomljenja. 

Starenje  

Kako starimo, naši nokti prirodno postaju lomljiviji zbog smanjenja proizvodnje kolagena. To ih čini osjetljivijima na pukotine i cijepanja. 

Održavajte pravilnu hidrataciju 

Redovito hidratizirajte nokte i zanoktice hranjivim uljem ili kremom za nokte. To pomaže u sprječavanju dehidracije i održava vaše nokte fleksibilnima. 

Uravnotežena prehrana 

Pobrinite se da vaša prehrana bude bogata vitaminima, mineralima i proteinima koji potiču zdravlje noktiju. Hrana poput jaja, orašastih plodova, lisnatog povrća i mliječnih proizvoda može osigurati bitne hranjive tvari. 

Crveni manikir
Foto: Pinterest

Izbjegavajte jake hemikalije  

Ograničite upotrebu sredstava za uklanjanje laka za nokte s acetonom i drugim jakim hemikalijama. Odlučite se za proizvode bez acetona ili razmislite o povremenom odmoru noktiju od laka za nokte. 

Nježna njega 

Pažljivo rukujte noktima. Koristite mekanu turpiju za nokte u jednom smjeru za oblikovanje noktiju umjesto agresivnog turpijanja naprijed-natrag. Izbjegavajte koristiti nokte kao alat za otvaranje paketa ili struganje. 

Zaštitni bazni slojevi  

Prije nanošenja laka za nokte, upotrijebite ojačavajući ili zaštitni bazni sloj. To vam može pomoći u zaštiti noktiju od kemikalija u laku za nokte i spriječiti pucanje. 

Sredstva za jačanje noktiju  

Uložite u proizvode za jačanje noktiju koji sadrže sastojke poput biotina, keratina ili kalcija. Oni vam mogu pomoći da s vremenom ojačate nokte. 

Redovito podrezivanje 

 Održavajte nokte na primjerenoj duljini kako biste smanjili rizik od pucanja. Obrežite ih ravno poprijeko i isturpijajte sve grube krajeve.

Ilustracija
FOTO: Pixabay: Ilustracija

Izbjegavajte dugo namakanje  

Dugotrajno izlaganje vodi može učiniti nokte mekima i sklonijima oštećenjima. Kada obavljate poslove koji uključuju vodu i deterdžent, nosite zaštitne rukavice. 

Dodaci za nokte 

Ako vašoj prehrani nedostaju bitni hranjivi sastojci za jačanje noktiju, razmislite o uzimanju dodataka.

Profesionalna njega  

Ako vaš problem s pucanjem noktiju potraje ili se pogorša, posavjetujte se s dermatologom ili stručnjakom za nokte radi temeljitog pregleda i osobnog savjeta, piše Ordinacija.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije