“Prirodna” ulja za sunčanje nisu zamjena kremama za zaštitu od štetnih UV zraka

1
Radiosarajevo.ba
“Prirodna” ulja za sunčanje nisu zamjena kremama za zaštitu od štetnih UV zraka
FOTO: Pixabay / Pripazite na crvenilo prilikom izlaganja suncu

Tekst i naslov ažurirani 1. jula u 16:50 sati

Tvrdnje o navodnoj zaštiti pet "prirodna ulja za sunčanje” (ulja od sjemenki maline, ulje od lješnjaka, ulje od mrkve, ulje od pšeničnih klica i sojino ulje ) koja mogu postati “alternativa kremama za sunčanje” - nije tačna.

Detaljnom analizom portala Raskrinkavanje.ba je potvrđeno da kreme za sunčanje prolaze, kako je istaknuto, kompleksna testiranja kako bi se utvrdio stvarni zaštitni faktor koji njihova kombinacija sastojaka može pružiti.

I dok određena prirodna ulja i preparati pružaju korist za ljudsku kožu i organizam, ona ipak ne mogu ponuditi adekvatnu zaštitu od štetnog sunčevog zračenja. 

U nastavku analiziranog članka navode se određene namirnice čija svakodnevna konzumacija navodno može, između ostalog, “zaštititi kožu od UV zraka”. Ni ove tvrdnje nisu sasvim tačne.

Utvrđeno je također da određene namirnice mogu doprinijeti povećanju “sopstvene antioksidativne odbrane u tijelu, što može biti korisno u minimiziranju štete od UV zračenja”.

To, ipak, ne znači da one mogu “zaštititi kožu od UV zraka” ili da mogu poslužiti kao alternativa zaštitnim kremama za sunčanje. 

Iz toga razloga ulja od sjemenki maline, ulje od lješnjaka, ulje od mrkve, ulje od pšeničnih klica i sojino ulje ne mogu poslužiti kao “prirodna” ulja za sunčanje nisu adekvatna zamjena kremama za zaštitu od štetnih UV zraka, kako je ranije objavio naš portal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije