Šta boja u koju farbate jaja govori o vama?

Radiosarajevo.ba
Šta boja u koju farbate jaja govori o vama?
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Obojena jaja

Farbanje jaja za Uskrs ili Vaskrs je jedan od najstarijih kršćanskih običaja.

Na taj način proslavlja se Isusovo uskrsnuće iz smrti, koje se prema vjerovanju desilo prve nedjelje poslije Velikog petka. 

Prvo jaje trebalo bi da bude crvene boje, to je takozvana “čuvarkuća”, koja se čuva do sljedećeg Uskrsa i zaštitnik je porodice. Pored crvene, koja predstavlja radost života i ljubavi, koriste se i druge boje. Evo kakva je njihova simbolika i šta znači svaka od njih:

Crvena boja

Ova boja ostavlja snažan utisak na sve. Ona može biti razdražljiva jer uzbuđuje, asocira na krv, vatru i često na revoluciju. Crvena je boja strasti i seksualnost. Djeluje tako da podstiče mišićnu snagu i stimuliše cirkulaciju. Ljudi je povezuju s primitivnim, osnovnim nagonima.

Narandžasta

Mješavina žute i crvene, zrači snagom i toplinom asocira na veselje, ponos, ali i blaženstvo. Opisuje je pozitivnost, strpljivost i posvećenost duhovnom razvoju.

Žuta

Vesela i topla boja, simbol je sreće i uspjeha. Najsvetlija je boja, u čistom tonu je sjajnija od bijele. Ima širok raspon značenja – raskoš, strast, pa čak oholost, nečasnost i sramota povezuju se sa ovom bojom. Ona je živahna, energična radosna i tako djeluje na psihu.

Zelena

Ova boja je simbol za zdravlje, plodnost, prirodu, samopoštovanje. S dodatkom plave posebno umiruje i osvježava dok sa žutom poziva na akciju. Djeluje umirujuće, značenje joj je odmor, oporavak i novi početak.

Plava

Plava boja povezuje za mudrost, vjernost, snagu, nepokolebljivost, nedostižnost, beskonačnost, plemenitost, pobuđuje na meditaciju, podiže unutrašnji mir.

Ljubičasta

Kombinacija crvene i plave predstavlja kombinaciju suprotnosti, ima psihološko djelovanje takvo da pobuđuje mistiku, magiju. Asocira na odricanje i tajnovitost ali i strpljivost i unutrašnje bogatstvo. Kad je tamna potiče osjećaje tuge, patnje i asocira na žalost, piše Telegraf.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije