Uskrs bi trebao biti ovog vikenda, ali neće - evo i zašto

Radiosarajevo.ba
Uskrs bi trebao biti ovog vikenda, ali neće - evo i zašto
Pixabay / Ilustracija

S obzirom na to da je Uskrs vezan uz židovski lunarni kalendar (odnosno određen je Pashom), dok kršćanstvo koristi solarni, taj blagdan “šeta” tokom kalendara i može padati bilo kada između 22. marta i 25. aprila.

Prema pravilu Katoličke crkve, datum Uskrsa se određuje kao prva nedjelja nakon prvog proljetnog uštapa. No ove godine, kako je istaknula metereologinja hrvatskog RTL-a Dunja Mazzocco Drvar, situacija je malo drugačija.

“Ako ste ikad uspjeli skontati kako se računa Uskrs, danas ste možda zbunjeni. Elem, ekvinocij je bio sinoć u 22:58, Uštap u 2:43 i Uskrs bi trebao biti ove nedjelje. Međutim, crkva piše ekvinocij uvijek 21.3., fućkaš astronomiju, i zato se Uskrs pomiče do idućeg Uštapa. Ta daa!”, pojasnila je.

Ukratko, stvar je u tome što Crkva ne uzima u svoju računicu astronomsko proljeće, odnosno trenutak kada je os Zemljine rotacije okomita na ekliptičku ravninu, nego jednostavno koristi ono kalendarsko.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije