Tradicija / Zeničkom čimburijadom obilježen prvi dan proljeća

21. 03. 2019. u 11:54:00 Fena

Shares: 0

Zeničani su se već sinoć počeli okupljati na desnoj obali rijeke Bosne, kako bi danas, uz tradicionalnu čimburijadu, kao i proteklih stotinjak godina proslavili dolazak proljeća

"Bilo kakvo rađanje u životu, a pogotovo proljeća, znak je da se trebamo radovati nečemu što dolazi. Proljeće je jedan najljepši period godine" kazao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, koji je otvorio ovogodišnju manifestaciju te najavio da će Gradska uprava Zenice podržati brendiranje i uvrštavanje čimburijade u nematerijalnu baštinu Bosne i Hercegovine.

U skladu s tradicijom, zenički ugostitelj Rasim Salčinović ispekao je danas čimbur od 1.500 jaja, koji će biti podijeljen gostima koji su došli iz drugih bh. gradova i inozemstva.

"Planinari su se, odmah nakon proteklog rata, pridružili organiziranoj proslavi čimurijade i to ćemo, bez obzira na vremenske uslove, nastaviti i narednih godina" kaže Ramo Šeper, predsjednik Skupštine PD "Željezara" Zenica.

Drugi put u sklopu čimburijade, čiju organizaciju je unazad nekoliko godine preuzeo Foruma građana Zenice, upriličena je i izložba fotografija za koju je na konkurs s temom “Čimburijada, Zeničani su tradicija” pristiglo oko 200, a izloženo oko 40-ak fotografija građana. 

Prvu nagradu dobio je Senad Mutapčić, drugi Ajnur Šarić i Muamer Kajić.

Na konkurs za izbor najboljih literarnih i likovnih radova učenika zeničkih osnovnih škola na temu “I stiže proljeće u moj grad”, pristiglo je više od 750 radova iz 15 škola.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA