Specijalitet iz prošlosti: Ovo jelo je obožavala cijela bivša Jugoslavija

0
Radiosarajevo.ba
Specijalitet iz prošlosti: Ovo jelo je obožavala cijela bivša Jugoslavija
Foto: Recepti.com / Ilustracija

Sjećate li se ovog jela koje su vam bake/nane i mame pripremale? Musaku od patlidžana ili tikvica su mnogi voljeli jesti u doba Jugoslavije, a mi vam donosimo recept iz prošlosti.

Sastojci za 4 osobe

40 dag patlidžana ili tikvica
1 dag soli
4 dag brašna
2 jaja
ulje za prženje

Ispovijest Vedrane Rudan: 'U četiri mjeseca moje bolesti ne može naći 15 minuta za mene'

Ispovijest Vedrane Rudan: 'U četiri mjeseca moje bolesti ne može naći 15 minuta za mene'

Nadjev:

2 supene kašike ulja
2 dag luka
24 dag svježe nemasne junetine
1 češnjak
voda ili supa
sol
papar
zeleni peršin

Kremasta supa od brokula koja budi lijepe uspomene: Ukusno i zdravo

Kremasta supa od brokula koja budi lijepe uspomene: Ukusno i zdravo

Preliv:

2 žumanjka ili 2 cijela jaja
2 dl pavlake

Priprema

Patlidžane ili tikvice ogulimo, narežemo na kockice (1 cm), posolimo, uvaljamo u brašno i jaja i ispržimo na ulju. Na dno lima za pečenje poredamo sloj prženih patlidžana ili tikvica, prekrijemo slojem nadjeva, preko njega opet sloj patlidžana ili tikvica. Tako slažemo otprilike 4 cm visoko. Prelijemo mješavinom pavlake, žumanjaka ili cijelih jaja i pečemo na srednjoj temperaturi.

Priprema nadjeva: Na ulju popržimo nasjeckani luk, dodamo mljeveno meso i zdrobljeni češnjak. Promiješamo i dolijemo 1/2 dl tople vode ili supe i pirjamo 1/4 sata. Na kraju prema ukusu solimo i paprimo.

Priprema preliva: Žumanjke umutimo u pavlaci. Za preliv možemo upotrijebiti i bešamel umak.

Prije serviranja musaku obilno pospemo sjeckanim zelenim peršinovim listom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije