Topli obrok za jesenje dane: Donosimo vam recept za najukusniju begovu čorbu

0
Radiosarajevo.ba
Topli obrok za jesenje dane: Donosimo vam recept za najukusniju begovu čorbu
Foto: Screenshot / Youtube / Begova čorba

S dolaskom jesenjih dana, kada se temperature spuštaju i priroda oblači svoj šareni plašt, nema ništa boljeg od toplog obroka koji će vas ugrijati i nahraniti.

Begova čorba, tradicionalno jelo koje potiče iz bogate bosanske kuhinje, savršen je izbor za ove  mjesece.

Njena kremasta tekstura, bogati okusi mesa i povrća, te neodoljivi miris koji se širi kuhinjom, čine je idealnim jelom za porodična okupljanja ili uživanje uz prijatelje. 

Džemal Smajić: SAD su za BiH najvažniji vanjskopolitički partner i saveznik

Džemal Smajić: SAD su za BiH najvažniji vanjskopolitički partner i saveznik

Sastojci

  • 400 gr kokošijeg ili pilećeg mesa
  • 200 gr korijenastog povrća (mrkva, peršun, celer)
  • 50 gr maslaca
  • 50 gr brašna
    20 gr sušene bamije
  • 1 žumance
  • 50 gr kajmaka ili milerama
  • 1/2 limuna
  • 1 lovorov list
  • malo soli i bibera

Priprema

Kokošije ili pileće meso operite, stavite u lonac, nalijte vode, posolite i kuhajte s očišćenom mrkvom, peršunom, celerom i lovorom. Kada je meso kuhano, procijedite supu, odvojite meso od kostiju i izrežite ga na kockice. Tako izrežite i kuhanu mrkvu, peršun i celer.

U posudu stavite maslac, zagrijte ga, dodajte brašno, popržite, zalijte supom od kokošijeg mesa i kuhajte oko 15 minuta. Dodajte meso i povrće izrezano na kockice pa zajedno prokuhajte. Skinite s vatre i ostavite da se ohladi.

U međuvremenu skuhajte bamiju u vodi s malo limunovog soka. Ocijedite, properite i dodajte čorbi, zajedno prokuhajte. Razmutite žumance s kajmakom ili mileramom, umiješajte ga u čorbu, dodajte limunov sok i malo maslaca i pobiberite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije