Topli obrok za jesenje dane: Donosimo vam recept za najukusniju begovu čorbu
S dolaskom jesenjih dana, kada se temperature spuštaju i priroda oblači svoj šareni plašt, nema ništa boljeg od toplog obroka koji će vas ugrijati i nahraniti.
Begova čorba, tradicionalno jelo koje potiče iz bogate bosanske kuhinje, savršen je izbor za ove mjesece.
Njena kremasta tekstura, bogati okusi mesa i povrća, te neodoljivi miris koji se širi kuhinjom, čine je idealnim jelom za porodična okupljanja ili uživanje uz prijatelje.
Nihad Uk otklonio sve sumnje o Vladi KS. Govorio i o poziciji gradonačelnika Sarajeva
Sastojci
- 400 gr kokošijeg ili pilećeg mesa
- 200 gr korijenastog povrća (mrkva, peršun, celer)
- 50 gr maslaca
- 50 gr brašna
20 gr sušene bamije - 1 žumance
- 50 gr kajmaka ili milerama
- 1/2 limuna
- 1 lovorov list
- malo soli i bibera
Priprema
Kokošije ili pileće meso operite, stavite u lonac, nalijte vode, posolite i kuhajte s očišćenom mrkvom, peršunom, celerom i lovorom. Kada je meso kuhano, procijedite supu, odvojite meso od kostiju i izrežite ga na kockice. Tako izrežite i kuhanu mrkvu, peršun i celer.
U posudu stavite maslac, zagrijte ga, dodajte brašno, popržite, zalijte supom od kokošijeg mesa i kuhajte oko 15 minuta. Dodajte meso i povrće izrezano na kockice pa zajedno prokuhajte. Skinite s vatre i ostavite da se ohladi.
U međuvremenu skuhajte bamiju u vodi s malo limunovog soka. Ocijedite, properite i dodajte čorbi, zajedno prokuhajte. Razmutite žumance s kajmakom ili mileramom, umiješajte ga u čorbu, dodajte limunov sok i malo maslaca i pobiberite.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.