Spasite presoljenu hranu uz pomoć ovih trikova
Sigurno vam se bar nekoliko puta dogodilo da ste prilikom kuhanja presolili jelo, a većinu ste onda vjerovatno i bacili.
No, jeste li znali da jelo možete spasiti pomoću nekoliko trikova?
Sastojke koji će neutralizirati so dodajte pomalo te redovito probajte jelo kako ne bi i s njima pretjerali, piše Večernji.ba
Policija blokirala ulaze prema Igmanu: Planina ispunjena posjetiteljima unatoč gužvama
Puretina je savršen obrok, smanjuje rizik od raka i podiže raspoloženje!
Mrkva, luk ili krompir
Ako ste presolili supu, umak ili gulaš, u jelo dodajte jednu cijelu glavicu luka, mrkvu ili oguljeni krompir koji će pokupiti višak soli.
Limunov sok ili ocat
Ovo također možete koristiti za presoljenu supu, no budite oprezni. Ovaj trik djeluje samo ako ste malo presolili jelo, u suprotnom će rezultat biti preslana i prekisela supa.
Mlijeko, vrhnje ili jogurt
Presoljeno varivo ili paprikaš također možete pokušati spasiti na ovaj način. Naime, kremasti mliječni proizvodi uspješno neutraliziraju slanost jela.
Da li vašem organizmu nedostaje vitamin D - pogledajte simptome
Jabuka
Ubacite oguljenu jabuku u jelo, ovo je trik naših baka i nana. Ostavite jabuku u jelu da pokupi so, pa je onda pred kraj pripreme izvadite i bacite.
Voda
Možete dodati i vodu, a ako je potrebno da poslije toga zgusnete jelo posegnite za malo gustina ili škroba, a možete dodati i bešamel umak.
Ricotta ili mozzarella
Ako je u pitanju preslano povrće kombinirajte ga s blagim sirom poput ricotte ili mozzarelle kako biste ublažili višak soli.
Pjenušavo vino ili mineralna voda
Ako nemate vremena popravljati jelo, poslužite ga uz pjenušavo vino ili mineralnu vodu. Naime, mjehurići će, 'isprati' slani okus s okusnih pupoljaka i ipak omogućiti uživanje u obroku.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.