Sparno vam je i nepodnošljivo vruće? Evo trikova koji će vam pomoći da se rashladite...

0
Radiosarajevo.ba
Sparno vam je i nepodnošljivo vruće? Evo trikova koji će vam pomoći da se rashladite...
Foto: Wetter Online / Ilustracija

U vrućim ljetnim danima, svako od nas traži način kako se najbolje rashladiti. Pogotovo u domu.

Ako ste jedna od onih osoba koje ne podnose klima uređaje, evo nekoliko trikova kako možete rashladiti svoj dom.

Čim je unutra toplije nego vani, u stanu brzo postane nepodnošljivo. Nijedan ventilator neće pomoći, jer on samo raspuhuje topli vazduh. 

Ministar Dizdar: "Novi napad na povratnike, uz upotrebu vatrenog oružja!"

Ministar Dizdar: "Novi napad na povratnike, uz upotrebu vatrenog oružja!"

Klimatizacija obično uključuje previše troškova, vrlo je kontroverzna zbog ekoloških razloga a mnogi ljudi je ne podnose.

Dakle, šta možete učiniti kada vam ljeti u stanu ili kući postane prevruće? 

Zamračite stan

Kako se stan ne bi pretvorio u saunu, tiokom dana ga ne izlažite suncu – barem na osunčanim stranama. Roletne su idealne za to. One čine svojevrsnu barijeru i osiguravaju da toplina ostane vani.

Viralan snimak iz Amerike: Toliko je vruće da su čuvari parka ispekli kekse u - parkiranom vozilu

Viralan snimak iz Amerike: Toliko je vruće da su čuvari parka ispekli kekse u - parkiranom vozilu

Unutrašnje sjenke trebaju imati reflektirajući solarni i toplinski premaz, inače će zagrijavati vazduh u prostoriji. Zavjese s unutršnje strane doma nisu idealne za zaštitu od topline, ali su bolje nego da uopće ne štite od sunca. U idealnom slučaju, zavjese bi trebale biti neprozirne.

Pravilno prozračite

Za malo svježeg vazduha u stanu se mora redovito provjetravati. Najbolje je provjetravati rano ujutro ili ljeti u večernjim satima, a noću kada se vazduh malo ohladi. Osigurajte propuh s otvorenim prozorima i vratima. Da biste to učinili, potpuno otvorite prozore i vrata kako bi vazduh mogao cirkulisati. Ako u malom stanu ne možete stvoriti propuh, najbolje je otvoriti prednja i zadnja vrata. Provjetravajte stan 15-20 minuta dnevno, kako bi se odvijala zdrava izmjena vazduha. Tokom dana je bolje ne provjetravati, kako ne bi nepotrebno pustili vrući vazduh u stan.

Električni uređaji

Bilo da se radi o TV-u, računaru, svjetiljkama, i drugim elektroničkim uređajima: ljeti ih je najbolje ostaviti uključenima samo kada su vam potrebni. Tokom procesa punjenja uređaji se zagrijavaju i stvaraju toplinu u okolinu. Čak i kada se ne koriste ili su prebačeni u stanje pripravnosti, zagrijavaju vazduh u prostoriji. Korištenje treba svesti na minimum – time se štede i troškovi energije!

Ilustracija
Arhiv: Ilustracija

Vlažna posteljina

Jedan od trikova za snižavanje temperature u dnevnoj ili spavaćoj sobi je vlažna plahta, jednostavno je jednom umočite u hladnu vodu, ocijedite i stavite ispred prozora, u sobu ili preko vrata. Isparavanje vode snižava sobnu temperaturu i osigurava učinak hlađenja u prostoriji. Ventilator može komplementarno pomoći još boljem hlađenju prostorije.

Prava posteljina

Isplati se uložiti u posteljinu od laganih materijala. Lan i pamuk su prirodne tkanine koje dobro upijaju vlagu. Nadalje, posteljina od pamučnog satena ili svile djeluje temperaturno balansirajuće i može se koristiti tokom cijele godine.

Užas u Meksiku: Od posljedica ekstremno visokih temperatura umrlo skoro 250 osoba

Užas u Meksiku: Od posljedica ekstremno visokih temperatura umrlo skoro 250 osoba

Mlaki tuš

Prije spavanja mlaki tuš ne samo da uklanja znoj, već djeluje i osvježavajuće. Nakon njega ćete sigurno bolje zaspati. Izbjegavajte tuširanje hladnom vodom, jer ćete tako dodatno umoriti tijelo i nećete se moći odmoriti.

Sprejevi s termalnom vodom

Ako trebate brzo osvježenje u kućnom uredu, sprejevi s termalnom vodom ugodan su način za hidrataciju vaše kože. Isti učinak imaju i sprejevi za stopala ili osvježavajuće maramice.

Ilustracija
Foto: Pexels: Ilustracija

Okupajte se

Ako u vašem kućnom uredu postane nepodnošljivo vruće, zgrabite veliku zdjelu ili mini dječji bazen na napuhavanje i napunite ga hladnom vodom. Dodajte nekoliko kockica leda ako je potrebno, zatim uronite stopala ili ruke do laktova i kratko se opustite. Inače, pijte puno tečnosti, piše Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije