Sokovi od marihuane za odlično zdravlje

Radiosarajevo.ba
Sokovi od marihuane za odlično zdravlje
express.hr / "Zeleni" smoothie
Dodati marihuanu svom doručku u obliku zelenog smoothieja najbolja je, kažu neki naučnici, stvar koju možete učiniti za svoje zdravlje.

Kao klasična "zelenjava" i marihuana je krcata kalcijem, željezom, vitaminom K i vlaknima, piše weedicted.

"Kanabinoidi povoljno utječu na sve od raspoloženja, do apetita i osjećaja boli. Pomaže kod akutnih i hroničnih upalnih procesa, protiv mučnine, grčeva i stabilizira raspoloženja", kaže glasnogovornica Nimbin Hemp Embassy Kath Guidance koja tvrdi kako je apsolutno riječ o "superhrani". Uvjerena je i kako praksa pokazuje da zaustavljaju razvoj nekih bolesti i simptoma, te pomaže bolje od klasičnih lijekova. 

"Sirova marihuana je odličan izvor proteina, magnezija, Omega-3 i Omega-6 masnih kiselina, a ako ju se konzumira može spriječiti ozbiljnu bolest na isti način na koji i zdrava prehrana", kaže Guidance.

Iako smo daleko od toga da te probleme liječi, ali istraživanja pokazuju kako zaista ima pozitivne efekte na Alzheimerovu bolest, demenciju i epilepsiju. Ono što većina ignorira ili ne zna jest da vas sok od marihuane neće "napušiti" niti ćete iskusiti iste osjećaje kao kada pušite joint.

Naime, tvar THC se aktivira tek kada joj se nadoda toplina (vatra), a u ovim oblicima ostaje neaktivna.

"Konzumiranje na taj način je popularno već decenijama i mnogi znaju benefite biljke, no australski liječnici nisu educirani po tom pitanju i uopće nisu svjesni koliki se s time liječe", kaže 28-godišnji Australac Ray-Jay koji pati od Chronove bolesti i na taj način rješava bolove.

Mnogi u Australiji potiču pacijente da ako žele medicinski kanabis, neka razgovaraju sa svojim ljekarima. No Ray-Jay i i njegova partnerica biljku sami uzgajaju. 

"Tome sam se okrenuo kada mi se bolest tako razjačala da sam izgubio 25 kilograma u nekoliko mjeseci i lijekovi nisu pomagali. Nakon nekoliko sedmica konzumiranja stalna mučnina, proljev, grčevi i nadutost koje sam trpio sa svojom Chronovom bili su pod kontrolom", kaže Ray-Jay.

Najveći je problem u toj praksi to što je potrebna velika količina biljke, a niti okus nije baš fin. Miris svježe marihuane može podsjećati na jagode ili citrusno voće, a može i "smrdjeti" na benzin.

Okus je, kaže Ray-Jay, "prosječno nalik na biljku".

"U idealnom svijetu konzumirao bih to tri puta dnevno. Nekada sam kupovao iz neprovjerenih izvora na internetu no sada ja i moja partnerica sami uzgajamo biljku. To jen jeftinija i zdravija opcija", kaže Ray-Jay.

Osim što je odlična za pacijente, marihuana u obliku sokova, smoothieja ili naprosto samljevena sve je češći izbor osoba koje paze na zdravlje i kvalitetnu prehranu, prenosi Express.hr

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije