Šokantni rezultati istraživanja u Njemačkoj: Pogledajte šta je pronađeno u većini čajeva

0
Radiosarajevo.ba
Šokantni rezultati istraživanja u Njemačkoj: Pogledajte šta je pronađeno u većini čajeva
FOTO: Pixabay / Crni čaj

Crni čaj, jedan od najomiljenijih napitaka širom svijeta, poznat je po svom jakom okusu i stimulirajućem kofeinu. Međutim, nedavno istraživanje koje je provela organizacija ÖKO-TEST na 24 vrste crnih čajeva nije donijelo ohrabrujuće rezultate.

Kada temperature padnu, šolja čaja postaje omiljeni topli napitak. No, ponekad lišće čaja može sadržavati nepoželjne dodatke, poput kompleksne mješavine pesticida, što je nedavno otkriveno u istraživanju ÖKO-TEST-a.

Neke od tih hemikalija zabranjene su ili više nisu dopuštene prema njemačkim propisima o uzgoju. Na primjer, glifosat se može pronaći u gotovo svakom konvencionalnom čaju. Sveukupno gledano, više od polovice testiranih čajeva nije zadovoljilo potrebne standarde i ocijenjeno je kao "dovoljno" ili "nezadovoljavajuće".

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Pesticidi su prisutni u mnogim vrstama čajeva. 

Od dvanaest pesticida koje je ÖKO-TEST otkrio u 24 crna čaja, Pesticide Action Network (PAN) gotovo sve klasificira kao "vrlo opasne".

Šest od njih je zabranjeno ili više nije dopušteno zbog ozbiljnih razloga. Primjerice, insekticid tiakloprid sumnja se da je kancerogen i štetan za reprodukciju, dok je klotianidin, vrlo otrovni insekticid, poznat po štetama na pčelama.

Znate li zašto nutricionisti preporučuju kozje mlijeko?

Znate li zašto nutricionisti preporučuju kozje mlijeko?

Isto vrijedi i za sredstvo za prskanje Propargit, koje je Europska agencija za hemikalije (ECHA) klasificirala kao "vjerojatno kancerogeno". Iako je glifosat trenutno dopušten za uzgoj u EU, očito je široko rasprostranjen u uzgoju čaja i može se pronaći u svakom konvencionalno uzgojenom čaju koji je testirao ÖKO-TEST, piše Fenix magazin.

Među brendovima čajeva koji su loše ocijenjeni nalaze se:

  • Cornwall Ceylon-Assam crni čaj
  • K- Classic Würziger Ceylon-Assam mješavina crnog čaja
  • King’s Crown Schwarzer Tee Darjeeling, rinfuza

Samo dvije marke čaja ocijenjene su kao "vrlo dobre" od 24 testirane. Brendovi crnog čaja koji su bili među pobjednicima su:

  • Lebensbaum Assam Schwarztee Broken, rinfuza
  • Tea Gschwendner Darjeeling FTGFOP1 Pussimbing First Flush, rinfuza
Kafa ili čaj: Šta je bolje za vas?

Kafa ili čaj: Šta je bolje za vas?

Ovi brendovi uspjeli su zadovoljiti standarde u kategorijama sadržaja, porijekla, uzgoja i odsustva pesticida.

ÖKO-TEST Magazine je njemački potrošački magazin koji testira i ocjenjuje proizvode na osnovu brojnih kriterija. Iznad svega, ÖKOTEST brine o potencijalnim zdravstvenim rizicima povezanim s proizvodom. Stavlja poseban naglasak na zdravlje i okoliš, ali karakteristike performansi su također postavljene na opsežna praktična testiranja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije