Sok od mrkve čisti organizam i štiti oči

Radiosarajevo.ba
Sok od mrkve čisti organizam i štiti oči
Pixabay / Ilustracija
Slatke i hrskave, mrkve su važan dio vegeterijanske prehrane.

Mrkva sadrži velike količine beta-karotena i drugih spojeva korisnih za zdravlje kao što su vitamin A, minerali i antioksidansi piše Kiwi.hr. Posebno je zdravstveno korisna za organe kao što su oči, koža, probavni sistem i zubi.

Često se koristi u terapiji u obliku soka za tretiranje određenih bolesti. Sok od mrkve je vrlo zdrav i sadrži obilje vitamina i minerala.

U sok od mrkve možete dodati naranču, jabuku i đumbir za pravo osvježenje i energiju!

Štiti naše oči

Mrkva je izvrsna za oči, zahvaljujući prisutnosti obilnih količina beta karotena koji se u organizmu pretvara u vitamin A. Ovaj vitamin se pretvara u mrežnici i sudjeluje u stvaranju rodopsina (pigment koji se nalazi u stanicama mrežnice oka) koji je odgovoran za noćni vid.

Pomaže u zaštiti srca

Mrkva sadrži razne antioksidanse koji zajedno rade zaštitni štit za naše srce. Istraživanja su pokazala da konzumacija namirnica s visokim sadržajem karotenoida uvelike smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Čisti naše tijelo

Kao što je ranije navedeno, mrkva sadrži obilne količine vitamina A, koji pomažu jetri u ispiranju toksina iz našeg tijela. Smanjuje nakupljanje žuči i masti u jetri. Topiva vlakna, s druge strane, čiste naša crijeva i olakšavaju eliminaciju otpada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije