Otklonite žgaravicu pomoću jednostavnog trika

Radiosarajevo.ba
Otklonite žgaravicu pomoću jednostavnog trika
0 / Foto: Arhiv
Žgaravica je osjećaj pečenja koji se širi od prsne kosti prema ždrijelu. Vrlo je čest problem probavnog sistema kod kojeg se želučane kiseline vraćaju u jednjak.

Uzrok tome mogu biti različite bolesti i neki vanjski čimbenici kao stres, alkohol, pušenje i masna hrana. Srećom, ovaj problem možemo ublažiti pomoću određenih namirnica i njihove kombinacije, piše Kiwi.hr.

Šta jesti?

Zeleno povrće poput zelene salate, zelja i mahuna učinkovito ublažavaju simptome žgaravice. Izbjegavajte pohovano meso, radije jedite kuhano ili pečeno.  Đumbir može smiriti želudac i ublažiti želučane probleme. Također može opustiti mišiće i time spriječiti nadutost i plinove, te ublažiti žgaravicu. Od njega možete napraviti čaj od đumbira. Banane su odličan međuobrok koji ima sposobnost ublažavanja žgaravice.

Šta izbjegavati?

Osim žgaravice također može doći i do drugih simptoma kao na primjer otežano gutanje, kašalj, teško disanje i bol u prsima. Ako imate problema sa žgaravicom, u svoj život morate unijeti neke promjene s kojima ćete se osjećati bolje. Ako imate previše kilograma, preporučuje se da ih smanjite i jedete više manjih obroka u danu. Potrebno je i izbjegavati namirnice koje uzrokuju žgaravicu kao što su čokolada, kafa, agrumi, rajčica , metvica, masna hrana, svježi luk i bijeli luk. Alkohol i pušenje se također preporučuju izbjegavati u što većoj mjeri.

Recept koji će otkloniti žgaravicu

Sastojci:

  • 1 krompir
  • 1 jabuka

Krompir ogulite i naribajte. Stavite ga u gazu i dobro procijedite. Dobiveni sok od krompira premjestite u čašu. Nakon toga naribajte jabuku i ocijedite ju također pomoću gaze. Sok od jabuke dodajte soku od krompira, promiješajte i pijte dva puta dnevno, 1 sat prije jela. Ovaj sok možete konzumirati sve dok problemi sa žgaravicom ne nestanu. Svaki dan pripremite svježi sok.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije