Sok ili čaj od smreke pomaže da smršavite: Kako ga napraviti?

Radiosarajevo.ba
Sok ili čaj od smreke pomaže da smršavite: Kako ga napraviti?
Pixabay / Ilustracija
Domaći napitak od bobica smreke pravi se za nekoliko dana, a pomaže u regulaciji šećera u krvi i viška kilograma.

Prije pripreme svakog prirodnog lijeka pa i ovog napitka dobro je konsultirati se s ljekarom.

Za pripremu ovog ljekovitog soka potrebno je:

- 0.5 kg smreke (bobica)
- 3 litra vode
-  jedan limun

Priprema

Smreku istresite u staklenu teglu od tri litra i zalijte vodom skoro do vrha. Dodajte sok od jednog limuna i ostavite da stoji nekoliko dana. Sok je spreman za piće kada bobice smreke počnu padati na dno.

Novi sok dobijete tako što dodajete novu vodu u teglu, ali samo dok ima bobica koje još plutaju. Kada sve bobice smreke potonu na dno, potrebno ih je zamijeniti novim.

Pije se tri puta dnevno po jedna šolja. Jednu času popiti ujutro na prazan želudac, a ostale dvije u ravnomjernim vremenskim intervalima tokom dana.

Ako se pije u neograničenim količinama (umjesto vode), sok ili čaj od smreke može utjecati i na smanjenje tjelesne težine. 

Čaj od plodova smreke jača nerve i želudac, čisti krv, odvodi otrovne gasove, a s mokraćom i loše sokove, izaziva znojenje, liječi bubrežna oboljenja, čisti jetru, sitni i odvaja kamence i pijesak iz žuči, bubrega, bešike. Ipak se ne preporučuje osobama slabih bubrega i trudnicama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije