Kako naučiti dijete da vas ne prekida u razgovoru?

Radiosarajevo.ba
Kako naučiti dijete da vas ne prekida u razgovoru?
Pixabay / Ilustracija
Počnite da učite svoje dijete da vas ne prekida u razgovoru već oko treće godine.

Probajte da naučite dijete da, umjesto da upada u razgovor odraslih, ako želi nešto da vam kaže, priđe i dodirne vas po ramenu ako sjedite, ili po ruci ako stojite, da bi skrenulo pažnju.

Ovo nije težak zadatak za trogodišnje dijete. Vaš zadatak je da odgovorite djetetu dodirom, kako bi ono znalo da ste primijetili da želi da skrene vašu pažnju i da znate da ono čeka.

Što je dijete manje, kraće ga treba pustiti da čeka. Potrudite se da što prije stvorite pauzu u razgovoru i pitate dijete šta želi da kaže.

Odrasla osoba sa kojom razgovarate može da sačeka. Ako vam je dijete na lijep način skrenulo pažnju da želi nešto reći, izvinite se sugovorniku i poklonite svoju pažnju djetetu. Trudite se da dijete zna da vi primjećujete da se ono lijepo ponaša i nagradite ga tako što ćete brzo reagovati i obratiti mu se.

U slučaju da dijete pokušava da skrene vašu pažnju na nepristojan i nepoželjan način, viče, vuče vas za ruku ili garderobu, unosi vam se u lice…, potrudite se da takvo ponašanje odmah sankcionišete, kako bi dijete shvatilo da to nije put do cilja.

Ljubaznim i smirenim glasom kažite djetetu, da što god je željelo da postigne upadicom, sada mu neće biti dozvoljeno jer je bilo nepristojno.

Ovo je jako važno i koliko god da vas je iznerviralo to što vas dijete prekida u razgovoru, morate biti strpljivi i smireni. Nikako ne smijete sebi dozvoliti da odreagujete iznervirano i viknete na primjer: „Vidiš li ti da razgovaram?“

Iz takve vaše reakcije dijete neće naučiti da logički razmišlja i ne prekida vas, već da je u redu da se reaguje na takav način, iznervirano i vikom.

Dijete je sa pune 4 godine sposobno da prihvati pravila i objašnjenje na koji način može prekinuti mamu dok razgovara sa nekim, piše Super Dete.

Možda vam se ovo čini kao komplikovan i zamoran proces, ali utješno je to što sa odrastanjem, potreba djeteta da vas prekida dok pričate, lagano prestaje.

Uvijek treba imati na umu da najveći utjecaj na dijete imaju baš roditelji i iskoristiti to tako što ćete biti dobar primjer. Trudite se da ne prekidate svoje sugovornike, naročito ako je taj sugovornik vaše dijete. Ako vam se i omakne, obavezno se ispravite: „Izvini što sam te prekinula. Nastavi, molim te.“ Na taj način ćete naučiti dijete kako da se ponaša u istoj situaciji.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije