Sočno i moćno: Puding kolač od šljiva

Radiosarajevo.ba
Sočno i moćno: Puding kolač od šljiva
Foto: Slatki svijet / Ko bi odolio puding kolaču od šljiva

Znate onaj osjećaj – kada je nešto tako ukusno da jedva možete prestati jesti?! To je takav osjećaj kad jedete ovaj kolač, piše Slatki svijet. Prhka kora na dnu, punjenje od sočnih šljiva sa pudingom od vanilije i hrskave mrvice na vrhu. Probajte!

Sastojci:

kalup za tortu 26 cm
Za koru:
250 grama brašna
120 grama hladnog maslaca
izrezanog na kockice
75 grama šećera
prstohvat soli
2 žličice ribane limunove korice
1 jaje

Za nadjev:

1 kg šljiva
240 ml soka od višnje 
100 grama šećera
2 pudinga od vanilije
110 ml vode
Za posip:
120 grama rastopljenog maslaca
175 grama brašna
75 grama šećera
prstohvat soli
pola kašičice cimeta

Priprema:

Kora - izmiješajte rukama brašno, šećer, sol i maslac dok ne dobijete mrvičastu smjesu (ukoliko imate multipraktik, to napravite u njemu), dodajte jaje i koricu limuna i rukama izmijesite nekoliko puta da vam se svi sastojci povežu i smjesa je glatka. Nemojte mijesiti predugo da vam se maslac ne bi ugrijao. Formirajte tijesto u kuglu, pa stisnute lagano rukama da dobijete oblik diska. Zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.

Nadjev - operite, prepolovite šljive i izvadite košpice. U većem loncu zagrijte šećer i sok od višnje, dodajte šljive i pustite da se kuha 5 minuta. Puding od vanilije rastopite u vodi i dodajte šljivama. Miješajući, pustite da zakipi, i kuha oko 1 minute. Maknite s vatre i ostavite da se lagano ohladi.

Posip - rastopite maslac i ostavite da se malo ohladi. Pomiješajte s preostalim sastojcima i protrljajte prstima da dobijete mrvice. Stavite u hladnjak/zamrzivač.
Zagrijte pećnicu na 175 °C . Namastite kalup za tortu veličine 26 cm.

Razvaljajte tijesto na pobrašnjeloj radnoj površini i pomoću valjka prenesite u pripremljeni kalup. Utisnite tijesto u dno kalupa i uz stranice.

Rasporedite nadjev od šljiva po dnu i posipajte mrvičastom smjesom. Pecite 75 - 90 minuta, ovisno o vašoj pećnici. Započnite provjeru nakon 1 sata. Mrvice moraju biti zlatno smeđe boje, piše Slatki svijet.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije