Sočne breskvice: Kolač koji mami osmijeh i okus djetinjstva 

0
Radiosarajevo.ba
Sočne breskvice: Kolač koji mami osmijeh i okus djetinjstva 
Foto: Printscreen/YouTube / Ilustracija

Ove mirisne, šarene i izuzetno sočne breskvice ne samo da izgledaju čarobno, već i oduševljavaju bogatim okusom.

Idealne su za svečane prilike, praznike ili kada jednostavno želite zasladiti dan nečim posebnim. Nisu suhi kolač - naprotiv, mehke su, sočne i neodoljive.

Sastojci za tijesto

  • 200 ml ulja
  • 2 velika jaja
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 3 kašike glatkog brašna
  • 3 kašike hladnog mlijeka

Priprema prvog dijela

Kašikom sjedinite sve sastojke u glatku smjesu. Pokrijte i ostavite u frižideru najmanje dva sata, a po želji i preko noći. Nakon hlađenja dodajte u smjesu 400 g glatkog brašna, malu kašičicu praška za pecivo i zamijesite glatko tijesto.

Nesreća u Sarajevu: Vozilom udario pješaka dok je prelazio ulicu

Nesreća u Sarajevu: Vozilom udario pješaka dok je prelazio ulicu

Oblikovanje i pečenje

Uzimajte dio po dio tijesta i oblikujte u tanke trake (kao za njoke).

Nožićem obilježite jednake komade i oblikujte ih u kuglice.

Jednostavni recept za padobrance – savršeni kolačići iz bivše Jugoslavije

Jednostavni recept za padobrance – savršeni kolačići iz bivše Jugoslavije

Kuglice redajte na pleh obložen papirom za pečenje.

Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 150°C bez ventilatora dok ostanu svijetle (ne smiju potamniti ni popucati).

Još mlake polovice pažljivo izdubite nožićem, a ostatke sačuvajte za nadjev.

Nadjev

Mrvice izdubljenih breskvica sjediniti sa 6–7 velikih kašika domaćeg pekmeza (po izboru), pa sve dobro izmiješajte i stavite u slastičarsku vrećicu. Ispunite svaku polovicu nadjevom i spajajte po dvije da dobijete oblik breskve.

Aromatiziranje i dekoracija

  • 100 ml vode i aroma višnje ili jagode (crvena boja)
  • 100 ml vode i aroma breskve, marelice ili kruškovca (žuta boja)
  • Sitni kristal šećer za valjanje

Svaku breskvicu umočite sredinom u žutu aromu, a vrhove u crvenu. Ostavite kratko na ubrusu da se prosuši. Zatim uvaljajte u kristal šećer. Po želji dodajte listiće od fondana ili marcipana i malo zelene boje za dodatni vizualni efekt.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije