Sočna junetina iz pećnice: Recept koji morate isprobati

0
Radiosarajevo.ba
Sočna junetina iz pećnice: Recept koji morate isprobati
Foto: Printscreen / Junetina iz pećnice

Često se zateknemo s nekim komadom mesa nad kojim stojimo i gledamo što ćemo s njim.

To je najčešće neki komad junetine koji nije baš komad mesa za roštilj ili pećnicu, a klasični gulaši su svima dosadili.

Ovo je recept koji vas neće namučiti sa pripremom, jer se peče u komadu uz odličan umak iz pećnice.

Heroji.ba: Online mapa i registar šehida i poginulih branitelja dostupni javnosti

Heroji.ba: Online mapa i registar šehida i poginulih branitelja dostupni javnosti

Slasni umak dopast će se svima, a meso će biti tako mekano da nećete trebati nož za rezanje.

Potrebno vam je:

  • 1 kg juneće vratine
  • 2 glavice ljutike ili jedna glavica luka
  • 2 češnja bijelog luka
  • žlica koncentrata rajčice
  • 2 dcl crnog vina
  • 3 dcl goveđeg temeljca
  • 200 grama šampinjona
  • sol
  • biber
  • majčina dušica
  • masnoća za pečenje

Odrezak posolite i stavite biber. Zagrijte u širokom, a plitkom loncu koji može i u pećnicu i stavite ulje.

Zapecite junetinu s obje strane nekoliko minuta dok ne dobije boju. Sklonite odrezak sa strane, a u isti lonac dodajte nasjeckanu ljutiku. Zažutite je i dodajte joj češnjak, nekoliko puta provrtite te dodajte žlicu koncentrata rajčice.

Dodajte vino i kuhačom sve zapekle dijelove s dna lonca postružite. Kad vino počne ključati, dodajte temeljac. Čekajte da zakipi sve zajedno te u lonac vratite meso.

Posolite sve, dodajte biber i kašičicu sušene majčine dušice.

Pećnicu zagrijte na 165°C, lonac poklopite ili prekrijte aluminijskom folijom i pustite da se junetina peče sat i trideset minuta. Nakon toga izvadite, provjerite je li dovoljno tekućine, ako treba, dodajte još temeljca, i dodajte šampinjone koje ste očistili i narezali na polovice.

Poklopite i vratite u pećnicu na još pola sata do 45 minuta.Bitno je da se stvori gusti ljepljivi umak i da se meso bez problema skida od kostiju.

Najbolji prilog ovom jelu je pire krompir, uz hrpu salate, obećavamo vam prekrasan ručak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije