Smijemo li podgrijavati krompir: "Nije kancerogen niti toksičan, no..."

1
Radiosarajevo.ba
Smijemo li podgrijavati krompir: "Nije kancerogen niti toksičan, no..."
Foto: Pixabay / Kuhani krompir

Mnogi se dvoume oko toga koju hranu smijemo jesti podgrijanu, posebno kada je u pitanju ishrana mališana.

Najčešće čujemo kako ne bi trebali jesti podgrijano zelje, krompir, rižu...koliko iste ima u tome?

"Poštovani, danas sam došla do zastrašujuće spoznaje o krompiru. Pročitala sam iz jednog izvora da je podgrijani krompir od dana ranije toksičan ili čak kancerogen ako ga se podgrijava!!!

Dr. Hadžiahmetović: Na lokalne izbore u FBiH stranka Naprijed izlazi samostalno

Dr. Hadžiahmetović: Na lokalne izbore u FBiH stranka Naprijed izlazi samostalno

Ovo je hrana koju nikako ne smijemo jesti za doručak

Ovo je hrana koju nikako ne smijemo jesti za doručak

Naime, zanima me da li je to tačno? Imam dvoje djece kojima kuham jelo danas pa ga jedu danas i sutra, a to je vrlo često i kašica sa krompirom uz ostalo povrće i meso. Sin mi ima 3 godine, a kćerkica 1 i 9 mjeseci. Užasno sam zabrinuta koliko im je to dosad naškodilo ako je ta informacija tačna? Moram li brinuti i očekivati probleme sa zdravljem djece iz tog razloga?! Unaprijed zahvalna od srca, zabrinuta mama", napisala je čitateljka portala Žena.hr.

"Podgrijani krompir nije kancerogen niti toksičan, no može prouzročiti probavne tegobe. Naime, radi se o tome da podgrijavanjem krompira dolazi do reksitalizacije škrobnih zrnaca zbog čega ona postaju teže probavljiva i često, kod onih osjetljivih, mogu prouzročiti osjećaj težine u želucu. Budući da se radi o maloj djeci, kašice koje podgrijavate pripremajte s rižom ili palentom, no ne trebate se bojati za zdravlje svoga djeteta ukoliko je pojelo podgrijani krompir", odgovorila je Tena Niseteo, dipl.ing.preh.teh. i nutricionistica/specijalistica za kliničku dijetetiku i metabolizam s Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije