Slijedite ove savjete i očuvajte svoje zdravlje i kožu mladom

Radiosarajevo.ba
Slijedite ove savjete i očuvajte svoje zdravlje i kožu mladom
Foto: Arhiv / Ilustracija
Iako su bore neizostavan dio starenja, jedna se nutricionistica ne slaže pretjerano s tim.

Ona smatra da, iako ne možemo zaustaviti biološki sat, prehranom možemo uvelike utjecati na izgled i elastičnost kože.

Kim Pearson, nutricionistica iz Londona, kaže da prehrana dugoročno ima velikog utjecaja na naš ten pa je objavila popis namirnica koje bi nas trebale održati mladima što duže, piše Daily Mail.

Jedite što više orašaste plodove, ribe i sjemenke

Kako starimo, naša koža postaje tanja i slabija. Morali bismo konzumirati esencijalne masne kiseline kako bi nam koža ostala meka i zdrava. Omega-3 masne kiseline često nisu uvrštene u našu svakodnevnu prehranu, a njome su bogate ribe, zatim sirovi orašasti plodovi i sjemenke (posebno lanene).

Recite NE alkoholu

Alkohol potiče produkciju slobodnih radikala koji uništavaju stanice i ubrzavaju proces starenja. Osim toga, ubrzava dehidraciju i negativno utječe na procese pomoću kojih naše tijelo apsorbira, pohranjuje, koristi i luči hranjive tvari, uključujući i one koje su vrlo važne za zdravlje kože.

Izbjegavajte gotovu i brzu hranu

Najveći dio gotove hrane koju možete kupiti u supermarketima, poput pekarskih proizvoda, pripremljenih obroka koje treba samo podgrijati ili na brzinu ispeći, te pizza sadrže pravi koktel sastojaka koji doprinose starenju kože. Ova je hrana često bogata lošim ugljikohidratima, nezdravim masnoćama i aditivima.

Dajte zelenom čaju prednost

Zeleni čaj je snažni antioksidans za kožu i jedna šoljica dnevno je dovoljna da primijetite razliku. Preferirate li ledeni čaj ljeti, jednostavno ga ohladite i pustite da odstoji u frižideru neko vrijeme.

Uvijek pronađite vremena za opuštanje

Korizol, takozvani hormon stresa, s godinama raste. Premda je nužan za zdravlje, povišene razine kortizola tokom dužeg perioda doprinose starenju. Primjerice, navečer izaziva probleme sa spavanjem, a upravo se tad tijelo regenerira i obnavlja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije